Orbán is nekiment a bankoknak

2013.09.06. 08:24 Módosítva: 2013.09.06. 08:26

Orbán Viktor miniszterelnök az újabb rezsicsökkentést méltatta, majd a bankokat fenyegette a közrádió reggeli műsorában – nagyjából Rogán Antal tegnapi visegrádi szavaihoz hasonlóan.

A további rezsivágásokkal kivárna a miniszterelnök, megvárná az eredményeket. Az energiahivatal elnökével folytatott konzultáció során a miniszterelnök állítása szerint megtudta, hogy ezt a rezsicsökkentést még elbírja a gazdaság, és majd meglátják, szóba jöhet-e újabb rezsicsökkentés. Ilyen rezsicsökkentés még a népbarát kommunista kormányok, még a Kádár-rendszerben sem történt, ezért ez számomra azt szimbolizálja, hogy Magyarország önálló és független politikát folytat – mondta Orbán.

Most már hivatalos

A devizahitelesek megsegítéséről azt mondta, hogy a bankoknak önként kellene módosítaniuk a szerződéseket. Orbán szerint a bankoknak azt ajánlották most, hogy önként, saját akaratukból módosítsák a devizehitel-szerződéseket. Nekik kell viselniük az árfolyamból fakadó veszteségek nagy részét – mondta. A miniszterelnök szerint ha a bankároknak van lelkiismerete, akkor ezt meglépik önként. Ellenkező esetben a kormány lép – vetítette előre a kormányfő az egyoldalú intézkedéseket.

A kormány eddig három fontos lépést tett – magyarázta Orbán. Volt a végtörlesztés, majd az árfolyamgát és az eszközkezelő. De még mindig vannak több százezren, akik egyik megoldást sem tudták vagy akarták választani. Ők azt várják, hogy a kormány oldja meg a helyzetet, márpedig a bankok erkölcsi kötelessége ezt megoldani, hiszen – Orbán szerint rosszhiszeműen – olyan szerződéseket kötöttek az ügyfelekkel, hogy ha baj van, akkor csak az ügyfelek viselik a kockázatot. Olyan, fair megoldás kell, amely azoknak sem rossz, akik nem vettek fel devizahitelt.

Ezt teszi majd a kormány

Ha a kormánynak kell megoldania ezt a helyzetet, akkor a kormány olyan megoldást fog alkalmazni, amely megszünteti a devizahiteleket, és méltányos módon teszi mindezt – mondta a miniszterelnök. A devizahitelesek nem járnak majd jobban, mint azok a magyar emberek, akik nem vettek fel devizahitelt, hanem forinthitelekkel éltek túl. Szeretnénk, ha nem nekünk kellene megoldani, hanem a rosszhiszemű szerződéseket a bankok saját akaratból, ha van a bankároknak lelkiismerete, nekik kell megtenni; ők is emberek, miért ne lenne nekik lelkiismeretük – mondta.