171 milliárdot tapsol el a kormány

2013.09.09. 08:03 Módosítva: 2013.09.09. 08:05
Kockázatosnak tartja az idei költségvetés legújabb módosítását a Költségvetési Tanács, azonban támogatja a kormány kiadásnövelő csomagját. A kormány egyrészt 84 milliárd forinttal növeli a kiadásokat több cél finanszírozásához (például a pedagógus-béremeléshez és felsőoktatás nagyobb finanszírozásához), és ennek fedezetéül ekkora összeggel csökkenti a biztonsági tartalékként szolgáló 400 milliárdos Országvédelmi Alapot. Másrészt 100 milliárdot, valamint 71 milliárdot költ a takarékszövetkezeti rendszer átalakítására, illetve az E.ON megvásárlásához szükséges többletforrásra. Ez a két tétel nem érinti az uniós módszertan szerinti egyenleget.

Pénteken kapta kézhez a Nemzetgazdasági Minisztérium legújabb költségvetési módosítóját a Költségvetési Tanács, ezt követően szombaton tartotta meg ülését a háromtagú testület, amikor a kormány már be is nyújtotta a változásokat a parlamentnek – írja a Portfolio.hu.

Így módosít most a kormány

A Költségvetési Tanács felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenlegi törvényjavaslat-tervezet több tételnél indítványoz kiadásnövelést és a hiány növekedését eredményező változtatást a 2013. évi költségvetésben. Ezeket foglalta össze a lap a táblázatban:

Kiköltekezik a kormány, figyelmeztet a KT

„A felsorolt tételeket érintő módosítások a kormány számításai szerint összesen 171 milliárd forinttal növelik a 2013. évi pénzforgalmi hiányt. A kormányzati tervek alapján pénzforgalmi szemléletben a bruttó kiadásnövekmény 250 milliárd forint lenne, ezt azonban 84 milliárd forint összegben az Országvédelmi Alap csökkentése fedezi. A 171 milliárd forint összegű tőkeemelések csak a pénzforgalmi hiányt növelik , az ESA-módszartan szerinti kiadásokat és egyenleget várhatóan nem befolyásolják, így a kormányzati terv szerint az ESA-egyenleg nem változik" – áll a KT véleményében.

Növekvő kockázatok

A Költségvetési Tanács véleménye emlékeztet arra, hogy a most beterjesztett kiadásnövekedést a kormány és az országgyűlés legutóbbi döntései teszik indokolttá (például a pedagógus-béremelés). A Tanács arra a következtetésre jutott, hogy az államháztartás GDP-arányos hiánycélját elérhetőnek tartja a magasabb kiadásokkal együtt is, azonban növekvő kockázatok mellett.


Az első féléves folyamatokat ugyanis a Tanács korábban úgy értékelte, hogy az Országvédelmi Alap részbeni vagy teljes fel nem használása szükséges a hiánycél eléréséhez. A kormány viszont most 84 milliárddal csapolja meg a biztonsági tartalékot. „A Tanács a tervezetben foglaltak elemzése alapján felhívja a figyelmet arra, hogy az Országvédelmi Alap törvénymódosításban szereplő előirányzott csökkentése nem szünteti meg a hiánycél teljesíthetőségét övező kockázatokat” – mutat rá a KT véleményében, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy egyre nagyobb veszélyben van a költségvetés. 

A KT szerint változatlan árfolyamon számolva a GDP-arányos államadósság várhatóan csökken 2013 végére, tehát az adósságszabály teljesül. A Tanács ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a csökkenés mértéke szerény, és a költségvetési hiány mellett az adósságkezelési folyamatok és a nominális GDP alakulása is befolyásolhatja, így e tekintetben is érzékelhetők kockázatok. 

Kovács Árpád elnök, Matolcsy György jegybankelnök és Domokos László ÁSZ-elnök arra hívja fel a kormány figyelmét, hogy a mostani módosítások miatt fokozottan szükség van a gazdálkodási fegyelem betartására, hogy elérhető legyen a tervezett hiány és adósságszint.

Itt az indoklás

„A Tanács a törvénytervezetben nem észlelt olyan kifogásolható rendelkezéseket, amelyek indokolnák a véleményezésre átadott dokumentummal kapcsolatban az egyet nem értés jelzését” – áll a KT véleményébe.

A Tanács úgy véli, hogy a mostani módosítások növelik a központi költségvetés hiányát, de az uniós módszertan szerint számolt egyenleg elérhető akkor, ha a makrogazdasági pálya az év egészében stabil marad, a kiadások felett feszes kontrollt gyakorolt a kormányzat, és a bevételek a vártnak megfelelően alakulnak, ideértve az évközi kormányzati intézkedések miatti többletbevételeket is. Ezek eredményeképp az államadósság-szabály teljesülhet – mutat rá a KT. 

„A Tanács véleménye kialakításánál figyelemmel volt arra is, hogy a felismerhető kockázatokon túl a célok teljesítését befolyásolhatják nem várt belső és külső események, mint például az EU fejlesztési támogatások esetleges felfüggesztése” – olvasható a dokumentumban.

Mi lesz az államadóssággal?

Az összesen bruttó 250 milliárd forintos kiadásnövekedés ennyivel meg is növeli az államadósságot ahhoz a helyzethez képest, mint ha az Országvédelmi Alap jelenlegi 400 milliárd forintos előirányzata egyáltalán nem kerülne felhasználásra. „Ez – a GDP 0,8 százalékát meghaladó – összeg már jelentősen befolyásolja az államadósság-szabály teljesülését egy olyan helyzetben, amikor azt más tényezők (a tervezettnél mérsékeltebb gazdasági növekedés és lényegesen alacsonyabb infláció) is veszélyeztetik” – figyelmeztet a KT. Az idei folyamatok alapján a Tanács úgy fogalmaz: indokolttá vált az államadósság-szabály számítási módszerének felülvizsgálata.

„Összességében az adósságszabály, valamint a hiánycél tartása érdekében továbbra is szigorú költségvetési gazdálkodás és az Országvédelmi Alap fel nem használása indokolt” – zárja véleményét a Költségvetési Tanács.

Kockázatos úton

A mostani kiköltekezéssel a kormány veszélyezteti a hiánycél és az adósságszabály teljesülését, és ezzel a Költségvetési Tanács is tisztában van – kommentálja az ügyet a Portfolio.hu. A KT ugyanis azt írja, hogy indokolt az Országvédelmi Alap fel nem használása, miközben a kormány épp most költ el ebből 84 milliárd forintot. Ennek ellenére a Tanács nem emel kifogást az intézkedésekkel szemben.

A mostani kiadásnövelés is alátámasztja, hogy kockázatos útra lépett a kormány. Mindezt csak fokozza, hogy a magasabb kiadásokat a kormány a biztonsági tartalék egy részének felhasználásával finanszírozza. A hiánycél teljesülését és a csökkenő adósságpályát így egyre nagyobb veszély fenyegeti. Közben pedig a legutóbbi fejlemények arra utalnak, hogy további „lazítást” tervez, ilyen például Rogán Antal kijelentése a havi két ingyenes készpénzfelvételről.