300 ezer oldal nyolc nap alatt

2013.09.09. 15:53 Módosítva: 2013.09.09. 17:00

Az NFÜ offshore nyomozás címen egy héten belül több mint 300 ezer oldalt kér be a pályázati nyertesektől – írja a Papírkapitalizmus blog.

Az eddigi pályázatnyerteseket néhány napja felszólították, hogy a Pályázó Tájékoztató felületen (EMIR) töltsenek ki egy nyolcoldalas átláthatósági nyilatkozatot. A nyilatkozatban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) részletesen próbálja feltérképezni a kedvezményezett cégek tulajdonosi-vezetői kapcsolatait, gazdasági teljesítményüket, illetve külföldi kötődéseiket. Becslések szerint az ellenőrzés körülbelül 40 ezer projektet érint.

Figyelembe véve, hogy a több kedvezményezettel megvalósuló projekteknél külön bekérik mindegyik támogatásban részesülő féltől a nyilatkozatot, rövidesen nem kevesebb, mint 320-350 ezer oldalnyi dokumentumnak kell majd beérkeznie az NFÜ-höz. Ez körülbelül 175 teljes A Gyűrűk Ura trilógiának felel meg A4-es lapon. A szokásos kapkodásban pedig azt is elfelejtették feltüntetni, hogy pontosan milyen címre kell a dokumentumokat visszaküldeni.

A nyolcoldalas kérdőívet a kézhezvételtől számított nyolc napon belül kell visszaküldeni, az NFÜ pedig szépen lassan feldolgozza jövő tavaszig. Csepreghy Nándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára Brüsszelben elmondta, hogy az NFÜ 2007. január 1-jétől kezdve vizsgálja át a pályázati nyertesek tulajdonosi hátterét. Szerinte az NFÜ egyszerűen meg akar felelni az új Alaptörvény szellemének, ezért szükséges a bonyolult visszamenőleges ellenőrzés. Ekkora adminisztrációs teher kezelésére azonban az NFÜ szervezete korántsem áll készen.