Judit
3 °C
7 °C

300 ezer oldal nyolc nap alatt

2013.09.09. 15:53 Módosítva: 2013-09-09 17:00:24

Az NFÜ offshore nyomozás címen egy héten belül több mint 300 ezer oldalt kér be a pályázati nyertesektől – írja a Papírkapitalizmus blog.

Az eddigi pályázatnyerteseket néhány napja felszólították, hogy a Pályázó Tájékoztató felületen (EMIR) töltsenek ki egy nyolcoldalas átláthatósági nyilatkozatot. A nyilatkozatban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) részletesen próbálja feltérképezni a kedvezményezett cégek tulajdonosi-vezetői kapcsolatait, gazdasági teljesítményüket, illetve külföldi kötődéseiket. Becslések szerint az ellenőrzés körülbelül 40 ezer projektet érint.

Figyelembe véve, hogy a több kedvezményezettel megvalósuló projekteknél külön bekérik mindegyik támogatásban részesülő féltől a nyilatkozatot, rövidesen nem kevesebb, mint 320-350 ezer oldalnyi dokumentumnak kell majd beérkeznie az NFÜ-höz. Ez körülbelül 175 teljes A Gyűrűk Ura trilógiának felel meg A4-es lapon. A szokásos kapkodásban pedig azt is elfelejtették feltüntetni, hogy pontosan milyen címre kell a dokumentumokat visszaküldeni.

A nyolcoldalas kérdőívet a kézhezvételtől számított nyolc napon belül kell visszaküldeni, az NFÜ pedig szépen lassan feldolgozza jövő tavaszig. Csepreghy Nándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára Brüsszelben elmondta, hogy az NFÜ 2007. január 1-jétől kezdve vizsgálja át a pályázati nyertesek tulajdonosi hátterét. Szerinte az NFÜ egyszerűen meg akar felelni az új Alaptörvény szellemének, ezért szükséges a bonyolult visszamenőleges ellenőrzés. Ekkora adminisztrációs teher kezelésére azonban az NFÜ szervezete korántsem áll készen.

 
 
 
 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?