A K&H már terítette Matolcsy hitelét

2013.09.09. 19:07 Módosítva: 2013.09.09. 19:08

A K&H gazdálkodott a Matolcsy-féle hitelezési program hitelösszegének mintegy nyolcadával, 95 milliárd forinttal. A két pillérben felhasználható keretösszeget a bank nagyjából kettő a háromhoz arányban osztotta meg eredetileg a két pillér között, így az első pillérre mintegy 40 milliárd forint, míg a második pillérre közel 55 milliárd forint jutott,

Mivel az első pillér esetében jelentős "túljegyzés" alakult ki, és az árfolyamkockázatok mérséklésére szolgáló második pillér megemelt kerete többnek bizonyult a szükségesnél, a K&H mintegy18 milliárd forintot csoportosított át a második pillérből az elsőbe. 

A z egy szerződésre eső jóváhagyott hitelösszeg megközelítette a 100 millió forintot. Az egyes ügyletek nagysága azonban jelentősen eltért: volt olyan ügyfél, aki a maximális 3 milliárd forintos összeget kapta, míg a legkisebb szerződéses összeg az 1 millió forintot sem érte el.

A devizahiteleket váltották ki

A K&H a rendelkezésére álló hitelkeret 99 százalékára kötött szerződést A hitelkiváltások a becslések szerint 61,6 milliárd forintot tettek ki, és a megkötött szerződések 35 százaléka új beruházási vagy új forgóeszköz-hitelre vonatkozott. Túlnyomórészt a devizahitelek kiváltására használták fel őket.

Eltérően alault a kedvező kamatozású hitelt felhasználók aránya is, leginkább a mezőgazdasági szektorban működő cégek éltek a lehetőséggel.

Hogyan tovább?  

A cégektől érkezett visszajelzések szerint a 3 hónapnyi időkeret túl rövid egy új beruházás kidolgozásához, ezért egy 6 hónapos futamidejű programra lenne szükség.  Emellett a K&H-nak a későbbiekben mérlegenie kell ennek megfelelően döntenie arról, hogy szükséges-e a második pillér , amelynek megemelt kerete többnek bizonyult a szükségesnél.