Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Lázár százmilliárdokért utazik Brüsszelbe

2013.09.09. 07:51 Módosítva: 2013.09.09. 07:53
Ha minden terv szerint halad, akár már egy hónapon belül is felszabadíthatja az Európai Bizottság a közbeszerzési szabályok állítólagos megsértése miatt blokkolt magyar kifizetéseket. Ennek előfeltétele, hogy Lázár János hétfőn hivatalosan is elfogadja az egyes, hivatalosan nem megerősített hírek szerint 5 százalék körüli pénzügyi korrekciót, és ezt követően benyújtsák Brüsszelnek a javított igényléseket.

Hosszú hónapok óta tartó kötélhúzásnak vethet véget a magyar kormány és az Európai Bizottság hétfőre várt megállapodása az EU által az uniós közbeszerzési szabályok megsértése miatt megszakított kifizetések felszabadításáról. A magyar hatóságok által benyújtott számlák kifizetésének megtagadása a korábbi politikusi nyilatkozatokkal szemben 13 helyett „csak” 11 operatív programot érint. Ebből tíz a legnagyobb strukturális fejlesztési alaphoz, az európai regionális fejlesztési alaphoz tartozik, míg egy viszonylag új, még kezdeti szakaszban lévő dosszié az európai szociális alapot érinti  - írja elemzésében a Bruxinfo.hu.

A vita lezárásának előfeltétele, hogy a hétfőn Brüsszelben a regionális politikai biztossal, Johannes Hahn-nal tárgyaló Lázár János miniszterelnökségi államtitkár hivatalosan is elfogadja a Bizottság által még egy július végi levélben javasolt pénzügyi korrekciót.

Ezt követően a magyar hatóságoknak meg kell küldeniük Brüsszelbe az összes utólag korrigált kifizetési igénylést, a pénzügyi korrekcióban meghatározott százalékkal csökkentve a problematikus projektekre az EU-tól igényelt pénzt. Eközben a magyar ellenőrzési hatóság mintavétel alapján utánajár annak, hogy Budapesten valóban végrehajtották-e a szükséges kiigazításokat, és ha mindent rendben találnak, a brüsszeli számvevők engedélyezhetik a kifizetések folytatását. A lap szerint szerint kedvező esetben már néhány héten belül folytatódhatnak a kifizetések.

Százmilliárdos tétek

A végleges pénzügyi korrekció összegéről nincsenek hivatalos információk, mindazonáltal Brüsszelben itt-ott 5 százalékos csökkentést emlegetnek. A hétfői tárgyalásoknak egyebek között éppen az lesz az egyik központi kérdése, hogy minek is az x százalékáról van szó. A BruxInfo által megkérdezett források általában egyetértettek abban, hogy a szabálytalanságok által érintett szerződések összegének bizonyos százalékát sújthatja az elvonás, egyfajta átalány-korrekció formájában.

A Bizottság várhatóan csak a korrekció százalékos arányát közli majd hétfőn, a pontos összeget ez alapján a magyar hatóságoknak kell majd kiszámolniuk. Brüsszelben mindenesetre messze eltúlzottnak tartják azokat a magyar sajtóban megjelent értesüléseket, melyek 2 milliárd euró (600 milliárd forint) körülire becsülték a várható korrekciót.

„Ennek az összegnek a töredékéről beszélünk” – nyilatkozta pénteken magyar újságíróknak Shirin Wheeler, Hahn biztos szóvivője, aki ugyanakkor nem kívánt közelebbit elárulni. Hozzátette, hogy különbséget kell tenni a korrekció által érintett összeg és azon támogatások között, amelyek lehívása a gyengébb abszorpciós képesség miatt kerülhet veszélybe.

Más, nevük elhallgatását kérő források 400-500 millió euró (körülbelül 120 milliárd forint) körülire becsülték a pénzügyi korrekció várható összegét, ugyanakkor óvtak attól, hogy ezt bárki is készpénznek vegye, hiszen minden a hétfői tárgyaláson dől el.

Ezért zárták el

Az Európai Bizottság tavaly ősszel elsőként a környezetvédelmi és energia operatív program kifizetéseit szakította meg (formailag a felfüggesztéssel szemben a megszakítás csak a gyanú meglétét jelenti), mert a külföldiekkel szemben diszkriminatívnak ítélte meg azt a magyar szabályt, amely magyar nyelvtudást és mérnöki kamarai regisztrációt ír elő a projekteket tervező mérnökök számára.

Az EU-nak ugyanakkor egészen 2012 őszéig nem szúrt szemet ez a gyakorlat, holott 2007, a pénzügyi időszak kezdete óta számos alkalommal ellenőrizték már a programokat és a projekteket. Ezért a kifizetések leállítását egyesek összefüggésbe hozták az EU és a magyar kormány közötti konfliktusokkal, azt a benyomást keltve, mintha a Bizottság pikkelne hazánkra.

Ennek azonban ellentmond, hogy nem Magyarország az egyetlen tagállam, amelynek hasonló okból felfüggesztették a pénzek folyósítását. Úgy tudjuk, hogy korábban a románok és a csehek is emiatt jártak pórul, ráadásul a románok esetében állítólag 25 százalékos pénzügyi korrekcióra került sor.  • Vennék
  • Hírek