Már nagyobb a hiány az egész évre vártnál

2013.09.09. 16:25 Módosítva: 2013.09.09. 16:51
Augusztusban 110 milliárd forint hiányzott az államháztartás egészéből, ennyivel múlták felül a kormány kiadásai a bevételeit – derült ki az NGM tájékoztatásából. Ezzel az egész évre tervezett hiányt már sikerült is 10 százalékkal túllépni. A minisztérium a szokásától eltérően nem közölt részletes adatokat, csak azt: biztosak abban és minden erejükkel azon is vannak, hogy a deficit a GDP 3 százalék alatt marad és maradjon.

Az államháztartás központi alrendszerén belül a központi költségvetés 137,4 milliárd forintos hiánnyal zárta a múlt hónapot. Az elkülönített állami pénzalapok 1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 26,4 milliárd forintos többlettel zártak – írja az NGM.

A 110 milliárdos hiányról a korábbiaktól eltérően részletes számokat nem közöltek. Így a korábban, évek alatt megszokottal ellentétben most nem látni, hogyan alakultak a bevételek és a kiadások (ilyen volt egy adatközlés a mai napig, beleértve a kapcsolódó anyagként jobboldalon található, részletező pdf-et – és ilyen a mostani, pdf nélkül).

A részletes tájékoztatás nélkül is tudni lehet persze: az államháztartás központi alrendszere így idén augusztus végéig 961,2 milliárd forint hiányt halmozott fel. Az egész éves előirányzat 879,8 milliárd forint volt (ez nem is az eredeti, hanem a később módosított), most már tehát a tervezett lyuk 109,3 százalékánál járunk. A központi költségvetésben ennél is sokkal rosszabb a helyzet: a módosított előirányzat 872,5 milliárdos deficitről szólt, viszont most már 1230,7 milliárdnál járunk, ami 41 százalékos túllépést jelent.

A minisztérium szerint azonban semmi ok az aggodalomra, mivel az év végén várhatóan jelentős tételek futnak be a bevételi oldalon. Ilyen lesz a frekvenciaértékesítés, az energiacégek és a bankok különadója, valamint a társasági adó jelentős része. Ez az utóbbi két évben így is volt, igaz, a kormány a jelek szerint június óta elengedte magát, és komolyabb költekezésbe kezdett.

Az NGM korábban mindig csatolta a költségvetés aktuális pénzforgalmi adatairól szóló táblázatot is a gyorstájékoztatóhoz (így volt legutóbb, júliusban is). Ez most – egyelőre nem tisztázott okokból – nem így történt, hiába néznénk a részletes adatokat, nem találjuk őket.

Finom feszültség is van az NGM közleményében. Az írás ugyanis azt a címet viseli, hogy "Teljesül az idei 3 százalék alatti hiánycél", ehhez képest az utolsó mondat úgy hangzik, hogy "a Kormány (...) a jövőben is minden eszközzel azon dolgozik, hogy a 3 százalék alatti hiánycél teljesüljön".