Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A szén-monoxid riasztók nagy része kamu

2013.09.10. 15:27

A nyílt égésterű gázkészülékkel rendelkező lakásokban fordulhat elő szén-monoxid mérgezés, s bár eddig a becslések szerint 100-500 ezer lakásban szereltek fel szén-monoxid riasztót, tízből nyolc lakásban hamis biztonságérzetben élnek a lakók - mondta Stieber József szakértő, 11 riasztó laboratóriumi vizsgálata után.

Ő a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap megbízásából saját cége akkreditált laboratóriumában végezte el a szakértő a vizsgálatokat.

A riasztók 3-20 ezer forintba kerülnek, a 10 ezer forintnál drágábbak már megbízhatók, időben jelzik a szén-monoxidot -mondta Stieber. A szén-monoxid mérgezést okozhatja a hibás gázkészülék, de a rossz kémény is - hangoztatta Chappon Miklós, a Magyar Mérnöki Kamara épületgépészeti tagozatának elnöke.

A riasztásnak akkor kell bekövetkeznie, amikor még nem károsodik a lakásban lévők egészsége, a riasztási idő a szén-monoxid koncentrációjától függ. Például az olyan koncentrációnál, amikor 1-2 órán belül homloktáji fejfájás alakul ki, és 3 órán túl életveszélyes a szén-monoxid, a riasztási idő 3 perc.

A probléma azóta egyre fontosabb, hogy a lakásokban tömegesen cserélik ki jó légzárásúakra az ablakokat. A nyílt égésterű gázkészülékek - amelyek a belső térből veszik az égéshez a levegőt - hamar kiégetik abból az oxigént és telítik a lakást szén-monoxiddal.