Auguszta
-4 °C
2 °C

600 milliárdos ajándékot kap az ország

2013.09.11. 08:20 Módosítva: 2013-09-11 08:21:50

Ezen a héten 600 milliárd forint uniós fejlesztési forrás érkezik Magyarországra az Európai Bizottságtól – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára kedden az m1 Az Este című műsorában.

Hozzátette: ezzel megteremtődik a lehetősége annak, hogy felgyorsítsák a fejlesztéseket. A helyettes államtitkár kifejtette: a következő időszakban a pályázatok végrehajtására kell helyezni a hangsúlyt. Ha kell, egyenként megnézik, mi lassítja a projekt megvalósítását, és szükség esetén beavatkoznak, hogy Magyarország egyetlen forrást se veszítsen.

Megismételte, hogy 1500 milliárd forint szerződésállományt érintett az Európai Bizottság által felfüggesztett kifizetés, és az 5 százalékos szankció 70-75 milliárd forintot jelent.

Magyarország a felfüggesztés óta 600 milliárd forint számlát küldött az Európai Bizottságnak, ebből a szankcióval érintett összeget nem fizetik ki, de ezt a forrást az ország felhasználhatja ebben a fejlesztési ciklusban – tette hozzá.

Csepreghy Nándor elmondta, hogy a következő két-három hónap kulcsfontosságú, mert most lesz lehetőség arra, amire 2010-ben nem volt: az uniós források felhasználása rendszerének átalakítására. A 2014. január 1-jétől induló új fejlesztési periódusban olyan rendszert szeretnének működtetni, amelyben nagyobb feladata és felelőssége van a szakmapolitikát irányító minisztériumoknak, a Miniszterelnökség háttérintézményeként pedig működne egy központi koordináció a makrogazdasági szempontok figyelembevételére.