Leminősítették Argentínát

2013.09.11. 14:35

Tovább rontotta Argentína eddig is mélyen spekulatív államadós-osztályzatát szerdán az amerikai Standard & Poor's. A hitelminősítő közölte, hogy az eddigi "B mínusz"-ról egy fokozattal, "CCC plusz"-ra minősítette vissza Argentína szuverén adósságának besorolását, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Az indoklás szerint az Egyesült Államokban zajló, harmadfokú, jogerős döntés előtt álló per következtében megnőtt a kockázata annak, hogy a dél-amerikai ország nem teljesíti adósságszolgálatát. Amerikai fedezeti alapok, élükön az NLM Capital Ltd-vel pert indítottak New Yorkban az argentin állam ellen, követelve a 2001-ben általuk nagy tételben beszerzett argentin államkötvények visszavásárlását, összesen 1,33 milliárd dollár értékben. Argentína 2002 elején beszüntette külföldi adósságának törlesztését, és fizetésképtelenséget jelentett. Az egyezkedés során a hitelezők 93 százaléka elfogadta az Argentínának nyújtott hitelek nagy részének a leírását (vagyis az adósságcsökkentést), hogy legalább valamit viszontlásson a pénzéből.

Az NML Capitalban tömörülő befektetők azonban sem a 2005-ös, sem a 2010-es átütemezésben nem vettek részt. Jóllehet ők csak akkor kezdtek argentin államkötvényeket vásárolni, amikor szakértők már egyre nyíltabban beszéltek Buenos Aires közelgő fizetésképtelenségéről, a perben 100 százalékos árfolyamon követelik az argentin kormánytól a kötvények visszavásárlását. A másodfokú bíróság a felperes fedezeti alapoknak adott igazat és kimondta: Argentína mindaddig nem törlesztheti tovább külföldi adósságát, amíg nem fizeti ki a fedezeti alappal szembeni tartozását. Az argentin állam fellebbezett, így az ügyben a végső szót az amerikai Legfelsőbb Bíróság mondja ki. Az argentin adósságok ügyében azért jár el amerikai bíróság, mert az államkötvényeket annak idején amerikai jog szerint, amerikai dollárban bocsátották ki.