Portugália nagyobb hiányt akar

2013.09.11. 15:40

A portugál kormány arról próbálja meggyőzni a neki hitelező, az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) alkotta trojkát, hogy a kitűzött 4 százalék helyett lehessen 4,5 százalék az ország jövő évi államháztartási hiánya. Erről Paulo Portas miniszterelnök-helyettes beszélt szerdán a portugál parlament egyik bizottsága előtt.

A Portugáliának nyújtott EU-IMF-mentőhitel következő - hetedik - felülvizsgálata hétfőn kezdődik. A hitelezők Portugália kérésére az idén egyszer már enyhítettek a hiánycélon: jóváhagyták, hogy az ország az eredetileg tervezett 2014 helyett 2015-ben érje el a deficitcélt, a 3 százalék alatti államháztartási hiányt. Tavaly 6,4 volt a deficit, idén ezt 5,5 százalékra kell csökkenteni.

A portugál kormány kitart amellett, hogy nem fog új támogatásért folyamodni azután, hogy 2014 közepén lejár a jelenlegi hitelcsomag. Portugália 2011-ben kapott 78 milliárd eurós pénzügyi támogatást, ennek fejében 2012 közepe óta kiadáscsökkentést és adóemeléseket magában foglaló szigorú költségvetési kiigazító programot hajt végre.