Soha nem volt ilyen egyenlőtlen Amerika

2013.09.11. 10:34

Rekordméretűek a jövedelmi különbségek a leggazdagabbak és a maradék 99 százalék között Amerikában, legalábbis az adóbevallások szerint, írja a BBC.

A legjobban kereső egy százalék 2012-ben az összes háztartási bevétel 19,3 százalékát mondhatta magáénak. Ekkora jövedelmkoncentrációra legutóbb 1927-ben volt példa, még a nagy gazdasági világválság, a New Deal és a világháború utáni prosperálás évtizedei előtt.

A jövedelmi egyenlőtlenségek már közel harminc éve folyamatosan növekednek Amerikában. 2007 és 2009 között a válság ugyan súlyosan érintette a legmagasabb keresetűeket, de azóta az emelkedő vállalati hozamok és részvényárfolyamok jórészt ismét a leggazdagabbakhoz kerültek. Az elmúlt három évben a jövedelmi növekmény 95 százaléka került a legmódosabb egy százalékhoz.

Emmanuel Saez, a Kaliforniai Egyetem közgazdásza szerint a növekedés mögött részben a tőkejövedelem magasabb adóterhei miatti részvényeladások, vagyis a leggazdagabbak adóelkerülési stratégiája áll.

Bár Washington célul tűzte ki a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentését, Saez szerint ehhez erőteljesebb intézkedésekre lenne szükség, ezért a következő években a jövedelemkoncentráció valószínűleg nem fog érdemben csökkeni.