Szeptember végén hallgatnák ki Hernádit

2013.09.12. 15:52
Megérkezett a horvát ügyészség jogsegélykérelme a magyar ügyészségre, Hernádi Zsoltnak azonban egyelőre nincs miért aggódnia. Korábban azt mondta, ha a magyar ügyészség azt kéri, ő elmegy Zágrábba, erre azonban várhatóan nem lesz szükség. Ugyanis még nem lépett hatályba Horvátországban az uniós jogsegélyegyezmény, így a horvátoknak nincs új adu a kezükben.

A Hernádi Zsoltot érintő jogsegélyi megkeresésesét a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megküldte a Legfőbb Ügyészségre, a Legfőbb Ügyészség jelenleg vizsgálja annak tartalmát, közölte az ügyészség csütörtökön lapunkkal. A Mol úgy tudja, Hernádi egyelőre nem kapott megkeresést a magyar ügyészségtől.

Emlékezetes, a horvátok korábban már megpróbálták beidézni gyanúsítottként a Mol vezérét Ivo Sanader, volt horvát miniszterelnök vesztegetési perében, akkor azonban a magyar ügyészség nemzetbiztonsági okokra hivatkozva visszautasította a kérést. Akkor arról volt szó, ha Horvátország belép az unióba, merőben új helyzet áll elő, hiszen EU-tagként már közvetlenül is beidézheti majd Hernádit.

Nem eszik olyan forrón

Csakhogy a helyzet mégsem ilyen egyszerű. Valki László nemzetközi jogász az Indexnek elmondta, Horvátország ugyan belépett az Európai Unióba, de közte és a tagállamok között még nem lépett hatályba az a 2000-ben kötött uniós jogsegélyegyezmény, valamint annak 2001-ben aláírt kiegészítő jegyzőkönyve, amely ilyen természetű kérdéseket szabályoz.

Az egyezmény hatályba lépése Horvátország vonatkozásában ugyanis nem automatikus, arról az EU Tanácsa egy határozattal dönt, jellemzően a csatlakozás után néhány hónappal. Jelenleg tehát Magyarország és Horvátország között még mindig az a régebbi jogsegélyegyezmény van hatályban, amelyre hivatkozva a magyar ügyészség egyszer már visszautasította a horvát ügyészség kérelmét.

Ezt bizonyára Zágrábban is tudják, nyilván ezért fordultak a horvát hatóságok a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz.

Vagyis a horvát ügyészség mostani próbálkozása nem ér sokkal többet, mint a legutóbbi, jó esély van arra, hogy pontosan olyan eredményre jutnak, mint korábban, amikor a magyarok elutasították a horvát kérést. Érdekes egyébként, hogy miért pont most küldték el a kérelmet, hiszen a horvátok már az unióba lépésükkel egyidőben, július elején közölték szándékukat, a levelet azonban még sokáig nem adták postára.

Hernádi megy, ha kérik

Korábban a Mol vezére a horvát Globusz című lapnak azt mondta, ha a magyar és a horvát igazságügyi szervek megállapodnak abban, hogy Zágrábba kell utaznia, akkor oda fog menni. A lap ugyanakkor hozzátette, nem tartja valószínűnek, hogy Hernádi ténylegesen megjelenne Horvátországban.
 
Azt írták, a magyar kormány eddig sem tett eleget a horvát kérésnek, és valószínűleg ezután sem fog. Egyrészt semmilyen bizonyítékot nem látnak arra, hogy a Mol az INA-felvásárlását kenőpénzzel olajozta meg, másrészt a lap a magyar nemzeti érdekek védelmével magyarázza az ellenállást.

Hiába érkezett meg tehát a jogsegélykérelem a magyar ügyészséghez - állítólag szeptember 25.-re szól az idézés - Hernádinak még mindig maradt ideje. Egészen az Európai Tanács döntéséig, és az uniós jogsegélyegyezmény horvát hatályba lépéséig. Azután viszont már valóban közvetlenül is beidézhetik gyanúsítottként, - nincs szükség a magyar ügyészségre - ha pedig nem jelenik meg a tárgyaláson, akár elfogatóparancsot is kiadhatnak ellene, mint arra már korábban Kara Pál, a Mol-csoport jogi igazgatója is rávilágított egy sajtóbeszélgetésen.