Auguszta
-4 °C
2 °C

Hé, üzbégek! Jövünk!

2013.09.12. 14:34

A magyar kormány keleti nyitás stratégiájának sikere szempontjából nagyon fontos Közép-Ázsia, ezért Magyarország a jövőben szorosabbra fűzi gazdasági együttműködését Üzbegisztánnal, a második legfontosabb partnerével a térségben - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára csütörtökön, az üzbég fővárosban folytatott tárgyalásai után.

Az Üzbegisztánba irányuló magyar export dinamikusan növekszik, az idei év első felében 50 százalékkal nőtt a tavalyi első félévhez képest - ismertette az adatokat a Taskentből telefonon nyilatkozó politikus, aki megbeszélést folytatott mások mellett az üzbég egészségügyi és a külgazdasági kapcsolatokért felelős miniszterrel.

Megbeszéléseket kezdtek arról is, hogy az üzbég fél a duplájára emelje a magyar fuvarozóknak kiadott fuvarengedélyek számát, ami azért fontos, mert egy jelentős mezőgazdasági megállapodás alapján egy magyar vállalat ötmillió euró értékben exportálhat szarvasmarhát a közép-ázsiai országba. Az üzlet megvalósulásához, a magyar szarvasmarhaexport megindulásához kell növelni a fuvarengedélyeket - mondta.

Egyetértés volt továbbá annak fontosságában, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. részt vehessen az üzbég villamosenergia-hálózat modernizációjában - közölte az államtitkár.
Hozzátette: arról is tárgyalnak, hogy a két ország orvostudományi egyetemei közötti együttműködés keretében orvosképzést, illetve -továbbképzést folytassanak.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy a Richter meghatározó szereplője az ottani gyógyszerpiacnak, az üzbégek pedig nyitottak arra, hogy növekedjen a cég Üzbegisztánba irányuló exportja. A keleti nyitás ösztöndíjprogrammal jövőre 30 üzbég hallgató kezdheti meg a tanulmányait Magyarországon - tájékoztatott a politikus.

A magyar és az üzbég fél Taskentben több megállapodást is aláírt: a magyar Eximbank és az üzbég HamkorBank közötti, továbbá a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a taskenti régió kamarája közötti együttműködési megállapodást, valamint a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az üzbég gazdaszövetség közötti dokumentumot. Emellett szándéknyilatkozat született egy üzbég-magyar kereskedőház létrehozásáról.