Óriáshitelt vesz fel az MVM

2013.09.13. 12:22
Bajnaiék álmát Orbánék valósítják meg, visszavásároljuk az E.On néhány cégét. Igaz, a vásárlás lehet, hogy többe kerül, mint amennyiért megérné, és az sem teljesen világos, egyáltalán mi szükségünk van a cégekre. A 260 milliárdos vásárlás jelentős részét hitelből álljuk, még a költségvetést is módosítani kell emiatt.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlése után immár minden adott, hogy 2013. szeptember 30-án megtörténjen az E.ON hazai földgázipari érdekeltségeinek átvételéről szóló tranzakció zárása. Az MVM közgyűlése egyhangúlag jóváhagyta a magyar, illetőleg nemzetközi pénzintézetekkel kötendő forint és euró alapú hitelfelvételt. A mintegy 104 milliárd forint értékű kölcsönök biztosítják a társaságcsoport további növekedésének pénzügyi fedezetét. Az E.On tranzakció zárása 2013. szeptember 30-án történik meg

Az MVM Zrt. az ING Bankkal 66,7 millió euró értékű kétoldalú hitelszerződést köt, valamint az OTP Bank, az UniCredit Bank, a Raiffeisen Bank, a Volksbank, a K&H Bank és az MKB Bank alkotta konzorciummal egy 84 milliárd forint összegű klubhitelt ír alá.

Saját forrásból mindössze 52 milliárd forintot tett le az asztalra, amit a magyar állam egy 71 milliárdos hitellel fejelt meg. Ezen kívül kötöttek a Bank of Chinával is egy hitelmegállapodást, ebből a Népszabadság értesülései szerint nagyjából 40 milliárd forint megy el a durván 260 milliárdos vásárlásra. Ezenkívül van a társaságnak egy korábbi, 290 milliárd forint nagyságú hitelkerete, amit tavasszal bővítettek ki 40 milliárd forinttal. Ez utóbbi összeget szintén teljes egészében a vásárlásra fordíthatja a cég.

A földgáztárolók

Az E.ON Földgáz Storage Zrt. négy földalatti tárolója mindösszesen 4,43 milliárd köbméter mobilgáz kapacitású, amely Magyarország teljes 2012. évi földgázfogyasztásának mintegy felét, a teljes éves lakossági gázfogyasztásnak megfelelő mennyiséget tesz ki. A tranzakció lezárultával ismét hazai társaság üzemelteti majd az 2,17 milliárd köbméteres névleges mobilgáz kapacitású zsanai, a 340 millió köbméteres pusztaedericsi, az 1,64 milliárd köbméteres hajdúszoboszlói és a 280 millió köbméteres kardoskúti földgáztárolót.

A vásárlás ellen több ellenzéki párt is tiltakozott, mondván már a tranzakció körülményei is problémásak, ráadásul nem tudni, hogy ténylegesen mi az értelme a két társaság megvásárlásának.

Tóth Bertalan, az MSZP elnökségi tagja pénteken, az MVM székház előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány a mai napig adós az ügylet valódi mozgatórugóinak feltárásával. Azt kérik, hogy a miniszterelnök hétfőig hozza nyilvánosságra az ügy összes dokumentumát, hogy a parlament ne vakon döntsön.

Hasonlót kért Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke is, azt várják, hogy a kormány tegye hozzáférhetővé a szerződést. "Ez a rossz üzlet csak hitelből finanszírozható, amely az államadósságot tovább növeli" - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a képviselő.

Nem ismert például, hogy Orbán Viktor milyen konkrét kötelezettséget vállalt tavaly november 30-án, amikor zárt ajtók mögött megállapodott az E.On vezérével, és nincs pontos információ arról sem, hogy a szerződésben rögzített ár hogyan viszonyul a társaságok valós értékeihez.

Korábban Mártha Imre volt MVM-vezér az Indexnek azt mondta, egy 40 millió eurós és 300 millió eurós vagyonértékelésről van tudomása, ez legalább 150-180 milliárd forintos különbség Magyarország hátrányára. Ezt az állítást azóta sem cáfolták. Az Index korábbi kérését, hogy adják ki a vagyonértékeléseket és a szerződéshez kapcsolódó dokumentumokat, az érintettek visszautasították. Pert indítottunk az adatok nyilvánosságra hozataláért.

Az E.On megvásárlásának kronológiája

2006.  

A Mol eladta az E.On-nak a földgáztárolókat és a Gazprommal fennálló földgázkereskedelmi szerződést birtokló cégeit.

2009.

A Bajnai-kormány elővásárlási jogot szerzett az E.On Földgáz Trade-re, és az MVM tárgyalásokat kezdett az E.On kisebbségi részvénycsomagjainak megvásárlásáról.

2011

Az MVM akkori elnöke, Faragó Csaba bejelentette, visszalépnek a tárgyalásoktól. A gáznagykereskedőt pedig az E.On nem akarta eladni, így az elővételi jog sem merült fel. Ekkor arról lehetett hallani, hogy az MVM 800 millió eurót – mintegy 220 milliárd forintot – ajánlott az E.On hazai gázüzletágáért, azonban a német társaság azt 1,2 milliárd euróra (335 milliárd forint) értékelte.

2012. augusztus 25.

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy „pillanatokon belül vissza fogjuk vásárolni az E.On-t a németektől”.

2012. november 30.

Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.On vezére szándéknyilatkozatot írtak alá az E.On Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek az MVM-re történő átruházásáról. Ebben rögzítették, 2012. december 15. napjáig véglegesen kitárgyalják a dolgot, legkésőbb 2013. január 31. napjáig aláírják az adásvételi szerződést.

2012. december 15.

Megszületett a kormányhatározat a részvények megszerzése érdekében szükséges intézkedésekről. A határozat alapján a kormány egyetért az ügylettel és rögzíti, hogy az adás-vételi szerződés aláírása esetén a Magyar Állam helytáll az MVM Zrt. fizetési kötelezettségeiért. Az NFM 2012. december 31-ig kapott határidőt a szükséges jogszabály-módosítások előkészítésére.

2013. január 31.

A szándéknyilatkozatban szereplő határidő eredménytelenül eltelik, bár Orbán Viktor - aki ekkor egyébként éppen Moszkvában tartózkodik - bejelenti, hogy visszavettük az E.On-t.

2013. január 31.

Az MVM közgyűlése döntött arról, hogy az MVM Zrt. részvény adásvételi szerződés útján szerezze meg a cégek alaptőkéjének 100 százalékát megtestesítő részvények tulajdonjogát, a lehető legkedvezőbb feltételekkel.

2013. február 12.

Módosította a 2013. évi központi költségvetésről szóló törvényt, és rögzítette, hogy a Magyar Állam készfizető kezesként felel az MVM Zrt. ezen vásárlásából eredő kötelezettségeiért, legfeljebb 875 millió eurónak megfelelő forint összegben a társasági részesedésvásárlásért, valamint legfeljebb 90 milliárd értékben a készletekért. A kezességvállalás határideje 2013. szeptember 30.

2013. március 5.

Az parlament módosította a 2013. évi központi költségvetésről szóló törvényben szereplő kötelezettségvállalást: más az eladók személye, csak 80 százalék az állami kezességvállalás mértéke, de legfeljebb 256 Mrd forint, és a készletek nem szerepelnek a törvényben.

2013. március 19.

Az MVM közgyűlése döntött arról, hogy a részvény adásvételi szerződést jóváhagyja, és felhatalmazta az MVM Zrt. Igazgatóságát, hogy gondoskodjon a szerződés mielőbbi megkötéséről. A közgyűlés határozata értelmében a „kiinduló vételár” 20 százalékának megfelelő összeget külön óvadéki számlákon elkülönítik. Döntöttek arról is, hogy az önerőn felüli összegről az állam, mint tulajdonos gondoskodik. A közgyűlés úgy döntött, hogy a tranzakció finanszírozásra vonatkozó határozatot egy újabb közgyűlés keretében legkésőbb 2013. május 30. napjáig meghozza.

2013. március 28.

Aláírták az adásvételi szerződést. Az E.On megállapodást kötött az MVM Magyar Villamosművek Zrt.-vel az E.On Földgáz Trade és az E.On Földgáz Storage vállalatokban meglévő 100 százalékos érdekeltségének értékesítéséről. A két vállalat vételi ára, beleértve az adósságok átvállalását is, körülbelül 870 millió euró.

2013. április 3.

Megkezdődött a GVH ügylettel kapcsolatos vizsgálata.

2013. május 9.

Megkezdődött az Energiahivatalnak is az ügylettel kapcsolatos vizsgálata.

2013. május 29.

Az MVM közgyűlése nem döntött a finanszírozás módjáról.

2013. július 31.

Az Energiahivatal jóváhagyja a befolyásszerzést.

2013. augusztus 6.

A GVH engedélyezte az adásvételi szerződés végrehajtását.

2013. augusztus 15.

Az MVM közgyűlése jóváhagyta egy 300 millió eurós hitelszerződés aláírását a Bank of China-tól, valamint kinevezték Horváth Pétert, az Energiahivatal volt elnökét az MVM gázüzletágának vezetőjévé.

2013. augusztus 29.

MVM közgyűlésén a legnagyobb részvényes állami vagyonkezelő által felajánlott 71 Milliárd forintos tulajdonosi kölcsön elfogadásáról született határozat.

2013. szeptember 7.

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a központi költségvetéséről szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely – egyebek mellett – az E.On cégeinek megvásárlása kapcsán rendelkezik az MVM Zrt-ben történő 71 Mrd forint összegű tőkeemelésről.

2013. szeptember 9.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 300 millió euró értékű együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Bank of China bankcsoporttal.

2013. szeptember 13.

MVM közgyűlés