Így mérjük ezentúl az innovációt

2013.09.13. 17:18

Új, egységes indikátort vezetne be az innováció mérésére az Európai Bizottság, ami lehetővé tenné az innovációs eredmények hatékonyabb nyomonkövetését, írja a Portfolio.

Az új mutató négy összetevőből áll: méri műszaki innovációt, amelyet a bejegyzett szabadalmak száma jelez, figyelembe veszi, hogy az összes foglalkoztatott mekkora hányada dolgozik a nagy hozzáadott értéket termelő, tudásintenzív iparágakban, megmutatja, hogy mennyire versenyképesek az adott ország tudásintenzív iparai, amit azon mérnek le, hogy az ország kereskedelmi mérlegének mekkora hányadát adják ezek a termékek és szolgáltatások, valamint a mutató számításánál azt is figyelembe veszik, hogy milyen ütemben bővül a foglalkoztatás az innovatív szektorban.

Jók vagyunk a 2004 után csatlakozottak között

A bizottság azt is közölte, hogy az EU 2010-es átlagához képest hol állnak az egyes tagországok a 2011-es adatok szerint. Az öt leginnovatívabb uniós tagállam Svédország, Németország, Írország, Luxemburg és Dánia. Ezekben az országokban a 2010-es uniós átlag több mint 120 százala az új mutató szerinti érték. Jó hír, hogy Magyarország a mutató alapján első a 2004 után csatlakozott uniós tagállamok között.

A bizottság néhány unión kívüli ország adataival is összevetette az EU-átlagot: ezen a téren nagyjából ugyanúgy teljesítünk, mint az Egyesült Államok. Japán viszont jóval innovatívabb: a 2010-es uniós átlag több mint 130 százaléka náluk az új mérőszám szerinti érték.