Mégis kaphat végkielégítést Szász Károly

2013.09.13. 18:47

A Rogán Antal vezette gazdasági bizottság elvette, a kormány viszont most visszaadná Szász Károly, a szeptember végén megszűnő pénzügyi felügyelet elnökének végkielégítését - írta a Népszabadság.

A kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken egy 40 oldalas zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be a készülő új jegybanktörvényhez. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) megszüntetéséről, tevékenységének október elsejével a Magyar Nemzeti Bankba (MNB) integrálásáról szóló jogszabály tervezetét még júniusban készítette elő és tárgyalta le a parlament, a végszavazás azonban az őszre maradt - idézte fel a lap.

A pénteken benyújtott változtatások zömében technikai jellegű módosítások, de van köztük néhány érdekes is, például mégiscsak megkaphatják teljes végkielégítésüket a PSZÁF vezetői. Mivel a jegybank és a felügyelet összevonására a törvény elfogadása után alig két hét marad, így a szervezetek egyesítését úgy oldják meg, hogy minden eszközt, vagyonelemet, illetve munkatársat átvesz a PSZÁF-tól az MNB, majd az átalakítást, a működés összevonását, racionalizálását ezután végzik csak el.

Viszont Szász Károly, a felügyelet elnöke, illetve az alelnökök és a PSZÁF mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) elnöke kivételnek számít. Az alelnököket és a PBT elnökét Szász Károlynak kell felmentenie szeptember végével, míg az ő menlevelét Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Áder János köztársasági elnök adja majd ki.

A PSZÁF-törvény szerint a felügyelet vezetői távozásukkor hathavi bérükre, valamint hathavi keresetüknek megfelelő végkielégítésre – tehát összesen egy évi jövedelmükre – jogosultak, ám ezért cserébe fél évig nem helyezkedhetnek el olyan, Magyarországon működő gazdasági társaságnál, amely a felügyelet alá tartozó tevékenységet végez, vagyis hat hónapig nem tudnak elhelyezkedni a szakterületükön.

Ezeket a szabályokat a Rogán Antal vezette gazdasági bizottság javaslatára júniusban úgy módosította a parlament, hogy a PSZÁF vezetőinek nem kell kivárniuk a hat hónapot, viszont végkielégítésükre is kivetik a 98 százalékos különadót.

Ha a most benyújtott tervezetet a parlament is megszavazza, akkor Szász Károly, illetve alelnöke, a júniusban kinevezett Gázmár Zoárd szeptember végi menesztésekor megkaphatja a neki járó teljes végkielégítést és nem kell megfizetnie a 98 százalékos különadót.