Mi lesz veled, húsáfa?

2013.09.13. 07:56
Újraéledtek az egyeztetések az élelmiszeráfa csökkentéséről – írja a pénteki Napi Gazdaság. Egy javaslat szerint nemcsak a sertés és baromfi áfáját kellene csökkenteni, hanem más termékekét is. A minisztériumnak megvannak a számai a pénzügyi hatásokról.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ugyan már készített egy, az alapvető élelmiszerek áfája csökkentésének költségvetési hatásaival kapcsolatos elemzést a kormány számára, Lázár János múlt heti bejelentése a sertés- és baromfihús áfájának mérsékléséről újraindította az egyeztetést a VM és a nemzetgazdasági tárca között – írja a Napi Gazdaság.

Nem dőlt el, hogy csak a sertés- és a baromfihúsra vonatkozzon-e a javaslat, vagy más termékekre is kiterjedjen − mondta a lap érdeklődésére Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Szerinte az élő állatok értékesítése esetén maradna a jelenlegi 27 százalékos kulcs, a kedvezményes pedig (például) a hasított félsertés feldolgozottsági szintjétől lenne alkalmazható. Az sem dőlt még el, hogy hol, milyen feldolgozottság mellett húznák meg a kedvezményes kulcs alkalmazhatósági korlátját − például beletartozzanak-e a konzerv húskészítmények.

Az élő állatok kihagyását a kedvezményes áfakulcs alól több szakmai szervezet is ellenzi. Álláspontjuk szerint a sertéságazatban − ellentétben a feldolgozók által túlnyomórészt integrált baromfitenyésztéssel − sokkal jelentősebb az élő állatok értékesítése során a feketekereskedelem, illetve az ellenőrizetlen forrásból, jellemzően falusi termelőktől − nyomon követhetetlenül − származó jószágok értékesítése és felhasználása.

A feldolgozók szerint is fontos lenne, hogy az élő állatok is bekerüljenek a kedvezményes körbe, persze szerintük a fogyasztói árakra a végtermékek áfájának csökkentése gyakorolná a legnagyobb hatást. Az egyik meghatározó kiskereskedelmi lánc képviselője szerint ők továbbadnák a csökkentésből származó előnyöket a fogyasztóknak − a két hústermék értékesítése ugyanis mára nem képvisel akkora volument, hogy egy ilyen lépés komoly érvágást jelentsen számukra. Az olcsó hús mellett az esetleges többletfogyasztás akár még be is hozná a lépés árát.

Fazekas szerint bár a VM korábbi számításai több, különböző nagyságú áfakulcs alkalmazása esetén jelentkező költségvetési bevételkiesést is figyelembe vettek, most újra kell kezdeni a számítást és az egyeztetést az adótörvények októberi benyújtásáért felelős NGM-mel. Mint mondta, ötszázalékos kedvezményes kulcsot lát valószínűnek, ami csak a két említett termékkör kapcsán 10 milliárd feletti bevételkiesést okozna a büdzsének.