Mindent akarunk, csak stabilitást nem

Ez történt a gazdaságban az év 37. hetében

2013.09.15. 11:32
70 milliárdra bírságolt minket az EU, de ezt újra kioszthatjuk. A kormány megint erősebb államosítási és rezsicsökkentési lázban ég, miközben kezdhet elszállni a tervezett hiány. Matolcsy csodafegyvere túllő a célon, komolyabb instabilitással fenyeget, pláne a devizásmentéssel együtt. Eljött az első nagyobb trafikbezárási hullám, és ha villamost szeretne venni, akkor most érdemes.

Ezen a héten is döntően az államtól jöttek a gazdaságot alakító hírek. A hétfő rögtön azzal indult, hogy Lázár János és Johannes Hahn uniós biztos bejelentették, hogy összesen 230-250 millió euróra (69-75 milliárd forintra) bírságol meg minket az unió a pályázati rendszerünk szabálytalanságai miatt. Az mindössze a kifogásolt projektek 5 százalékának visszatartását jelenti, ráadásul ezt a pénzt év végéig újra kioszthatjuk, hasonló, de új pályázatokra.

Korábban ennek a büntetésnek az ötszörösére is volt esély, ezért ez örömteli fejleménynek számít, még Lázár szerint is korrekt eredmény született. Más kérdés, hogy sokkal súlyosabb probléma, hogy egyébként is késésben vagyunk az uniós pénzek kiosztásával, százmilliárdok ragadhatnak be, ha az NFÜ nem gyorsul fel legalább másfélszeresére.

Nem fognak Klicskoval bunyózni

Eleinte úgy tűnt, hogy a végtörlesztéshez hasonlóan erőből akarja megoldani a maradék devizahiteles problémáját a kormány, de most már valószínűbb, hogy nem erről van szó, hanem inkább csak tanácstalanságot jelez az agresszív kommunikáció.

A Bankszövetség szerint biztosan lesz megoldás a devizahitelesek ügyében, hiszen nem akarnak "Klicskoval bunyózni". De november elsejéig szerinte képtelenség megoldani az összes problémát, a kapkodás pedig a stabilitás felborulásával, drámai forintgyengüléssel és az importtermékek, például a benzin árának megugrásával járna, ezért a forintosításra csak fokozatosan, néhány év alatt, tervezetten, 10-15 részletben látnak lehetőséget.

Csányi Sándor szerint pedig legfeljebb 15 százalékkal lehet csökkenteni a devizahitelek törlesztőrészleteit, különben a korábban a biztonságosabb megoldást választó forinthitelesek mindenképp rosszabbul járnának. Jön majd egyébként valamiféle uniós végtörlesztés is, azzal az erős különbséggel, hogy ott nem a bankoknak kell kifizetni az ügyfelek árfolyamváltozáson elszenvedett veszteségeit.

Ez már nem túl jó ötlet

Sikeresnek, jónak látta az MNB a növekedési hitelprogram első szakaszát, mivel kihasználták a keretet, most még 2000 milliárd forintot tömne még a cégekbe Matolcsy lényegében változatlan feltételekkel. Korábban közgazdászok pont arra figyelmeztették a jegybankelnököt, hogy ne tágítsa túl nagyra a csodafegyverét.

Ezért is nehezen érthető a hurráhangulat, ez egy nagyon alacsony hatékonyságú gazdaságélénkítő program, miközben komoly költségvetési mínuszt hagy az elkövetkező kormányokra, és ekkora összeg már a stabilitást és a forintárfolyamot is veszélyezteti. A várható adósmentéssel együtt már megint nagyon kockázatos vizekre kezd evezni a kormány, persze ennek az igazi költségei csak akkor jönnek ki, ha rosszabbra fordul a nemzetközi környezet.

 
 37. heti záró  36. heti záró
 BUX 18 424 18 198
 OTP 4 331 4 239
 Mol 16 400 16 190
 Richter 3 705 3 660
 Magyar Telekom 319 315

Legalább az infláció van most rendben, sajnos nem piaci folyamatok, hanem mesterséges rezsicsökkentéssel miatt a mutató 40 éve nem látott mélységben van, augusztusban 1,3 százalék volt az éves mértéke. Varga Mihály közben újra elmondta, hogy elérhettük a mélypontot, most már tényleg fordulat van, és jöhet a készpénzfelvétel megkönnyítése is, amivel épp szembemegyünk a világgal, nyugaton épp leszoktatnák a társadalmat a költségesebb és veszélyesebb eszközről.

Közben szórják a pénzt

Eközben már nagyobb a hiány az egész évre vártnál, 110 százalékon állunk most. Az NGM ezúttal is optimista, bár most már nem közölték a részletes adatokat. Cséfalvay már nem is a 2,7 százalékos tervezett hiányról beszélt, hanem csak, hogy maradjunk 3 százalék alatt. Eközben az állami szféra még magasabb fokozatra kapcsolna a költekezésben, a gyulai húsgyártól a Dunaferren át az összes közműcégig számos vállalatba szeretné bevásárolni magát a kormány.

A közműcégeknél ráadásul az eddigi szabályozott árak sem bizonyultak elégnek a rezsicsökkentési lázban égő Orbánnak, szerinte nonprofitnak kéne lennie ezeknek a szolgáltatásoknak, ezért is kell az államosítás. Az E.On cégeinek megvételére közben óriáshitelt vett fel az állami MVM is.

A nagy költekezésben mindenesetre gondolhatnának a felsőoktatásra is, ugyanis a legtöbb egyetem megint a teljes fizetésképtelenség szélén táncol, az önmagában még nem tűnik felsőoktatási reformnak, hogy nem adják oda nekik a beígért finanszírozást.

Olaj, dohány, föld

Külön érdekes volt, hogy megkezdődött az első trafikbezárási hullám, Lázár János baráti cégének vezetője 90 trafikjából 25-öt már be is zár, elszúrták az üzemeltetést. De ha bővíteni akarná még a hálózatát, arra is van mód, ugyanis mintegy 900 helyen újra pályáztatnak, mivel nem volt jelentkező. Mindenesetre sokkal kevesebb cigi fogy legálisan.

A héten még kiderült, hogy jelentős állami földet kapott a Hortobágyon a Földalap helyi vezetője, nem világos, hogy minek pályáztatják meg egyáltalán azokat az egyébként évente több tízmilliós garantált bevételt hozó földeket, amiket úgyis maguknak szánnak.

A Mol tovább csatázik az INA-ügyben, óriásperrel fenyegetik a horvát államot, titokzatos résztulajdonosukat pedig részben sem tudták kivásárolni. November elsejétől vágják a rezsit, az eredeti október közepi bemondásról ugyanis az állam is belátta, hogy indokolhatatlan hülyeség.

A nemzetközi hangulat továbbra is egyre komorabb, nemsokára ugyanis kiderül, hogy mennyire csökkentik le az amerikai mennyiségi lazítást. A közép-európai régiót és Magyarországot elég érzékenyen érinti mindez, hiszen mi különösen sérülékenynek számítunk, megérezzük, ha a biztonságra törekvőbb befektetők elkezdik kivinni a pénzüket. A hozzánk hasonló politkai szólamokban erős Argentínát közben még egyszer leminősítették.

A héten eseményeihez tartozik még, hogy Gattyán György pornómilliárdos befejezte nagy művét, és megnyílt a szuperluxus-áruháza az Andrássy úton, ahol magyar vásárlókra nem is különösebben számítanak. Ha akar venni egy villamost olcsón, most megteheti, Pestre jön a Sólyom-tulajnak hitt Etihad, és újabb, szegényeket kifosztó fogyasztói csoportot kaptak el a rendőrök.

Húsáfa még nincs, de annyit lehet mondani, hogy ha sok disznóhúst eszik, akkor Ön jó eséllyel falusi férfi, ha sok marhát, akkor elég gazdag, ha pedig sok vadhúst, akkor nem is ebben az országban él.