Rettegnek a 17 évesektől a trafikosok

2013.09.16. 16:35

„Tisztelt 18 éven aluli állampolgár, kérjük ne kockáztassa munkatársunk munkahelyét és koncessziónk jogát! Kérjük ne lépjen be a helyiségbe! Köszönettel: a Vezetőség” – egyre több nemzeti trafikon tűnik fel az alábbi matrica, Légrádi Petra, az NDN Zrt. szóvivője azonban az Indexnek azt mondta, minden esetben egyéni kezdeményezésről van szó.

Az utóbbi időben számos trafikot bezártak, mert fiatalkorúnak adtak el cigarettát. Egy Hollán Ernő utcai boltos egyenesen pert helyezett kilátásba, amiért a Fogyasztóvédelem kiskorút vett rá a próbavásárlásra, egy másik trafikos pedig gyalázkodó üzenetet ragasztott ki, amiért a hatóság egy „215 centis 17 éves emberi lénnyel” húzta őket csőbe.

A fenti kiírás egyébként azért is furcsa, mert elvileg a fiatalkorúak nem követnek el semmilyen szabálysértést, ha bemennek egy nemzeti dohányboltba, így nem is büntethetőek. Ha viszont cigarettát kér, a dohányboltos jogszabálysértést követ el, ha kiszolgálja, és joga van felszólítani, hogy hagyja el az üzletet. Joga van rendőrt is hívni, ha a fiatalkorú ragaszkodik ahhoz, hogy a trafikban tartózkodjon, de ha ki is jön a rendőr, a fiatalkorút nem büntetheti meg.