Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Döntött az ügyészség Hernádi ügyében

2013.09.16. 11:50

A horvát ügyészség Hernádi Zsoltot érintő ismételt jogsegélykérelmét a Legfőbb Ügyészség elbírálta, a jogsegélykérelemre a választ megadta. A Legfőbb Ügyészség a válaszát – a horvát igazságügyi szerveknek való továbbítás érdekében – a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak küldte meg.

Emlékezetes, a horvátok korábban már megpróbálták beidézni gyanúsítottként a Mol vezérét Ivo Sanader, volt horvát miniszterelnök vesztegetési perében, akkor azonban a magyar ügyészség nemzetbiztonsági okokra hivatkozva visszautasította a kérést. Bár az ügyészség most nem ismertette a válaszát, sejthetően ez történik most is.

Hernádi Zsolt
Hernádi Zsolt
Fotó: Földi Imre / MTI

Valki László nemzetközi jogász korábban az Indexnek elmondta, Horvátország ugyan belépett az Európai Unióba, de közte és a tagállamok között még nem lépett hatályba az a 2000-ben kötött uniós jogsegélyegyezmény, valamint annak 2001-ben aláírt kiegészítő jegyzőkönyve, amely ilyen természetű kérdéseket szabályoz.

Az egyezmény hatályba lépése Horvátország vonatkozásában ugyanis nem automatikus, arról az EU Tanácsa egy határozattal dönt, jellemzően a csatlakozás után néhány hónappal. Jelenleg tehát Magyarország és Horvátország között még mindig az a régebbi jogsegélyegyezmény van hatályban, amelyre hivatkozva a magyar ügyészség egyszer már visszautasította a horvát ügyészség kérelmét.

Ezt bizonyára Zágrábban is tudják, nyilván ezért fordultak a horvát hatóságok a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz.

Vagyis a horvát ügyészség mostani próbálkozása nem ér sokkal többet, mint a legutóbbi, jó esély van arra, hogy pontosan olyan eredményre jutnak, mint korábban, amikor a magyarok elutasították a horvát kérést.

Hiába érkezett meg tehát a jogsegélykérelem a magyar ügyészséghez - állítólag szeptember 25.-re szól az idézés - Hernádinak még mindig maradt ideje. Egészen az Európai Tanács döntéséig, és az uniós jogsegélyegyezmény horvát hatályba lépéséig. Azután viszont már valóban közvetlenül is beidézhetik gyanúsítottként, - nincs szükség a magyar ügyészségre - ha pedig nem jelenik meg a tárgyaláson, akár elfogatóparancsot is kiadhatnak ellene, mint arra már korábban Kara Pál, a Mol-csoport jogi igazgatója is rávilágított egy sajtóbeszélgetésen.