Cséfalvay: Rendben van a költségvetés

2013.09.17. 12:21

A nemzetgazdasági tárca államtitkára szerint a kormány rövid és hosszú távon is fenntartható intézkedések által bizonyította, hogy kézben tartja a költségvetési folyamatokat.

Cséfalvay Zoltán a zárszámadási törvényjavaslat keddi általános vitájában elmondott expozéjában szólt arról, hogy bár 2012-ben csökkent a bruttó hazai termék (GDP), mégis emelkedett a foglalkoztatottak száma, és az ország sikeresen csökkentette adósságát, az államháztartási hiány pedig tíz éve nem mérten alacsony, a GDP 1,9 százalékát kitevő volt.

Mára az ország az államháztartás fenntarthatósága szempontjából alacsony kockázatú - közölte az államtitkár, jelezve, hogy ebben szerepet játszottak a közfoglalkoztatási programok, valamint a Széll Kálmán terv intézkedései.

Infláció, adórendszer, uniós források

Az infláció 5,7 százalékos szintjét Cséfalvay Zoltán a kormány azon, egyszeri hatást kiváltó törekvésével magyarázta, hogy az adóterheket a jövedelmekről a fogyasztásra helyezte át.
Az államtitkár kiemelt jelentőségűnek nevezte az elért eredményeket annak tükrében, hogy tavaly, az az évi költségvetés kidolgozásának időszakához képest kedvezőtlenebbül alakult a globális gazdasági környezet és az euróövezetbe is visszatért a recesszió.

Cséfalvay Zoltán szólt az adóváltoztatásokról, valamint a gyermekek után igényelhető adókedvezményről, valamint arról, hogy az államháztartás pénzforgalmi hánya a GDP 1,8 százaléka lett, kevesebb a tervezettnél. Az állam a 320 milliárd forintos tartalékokat nem használta fel, vagyis fegyelmezett, takarékos gazdálkodás jellemezte az elmúlt évet.

Beszámolt arról is, hogy míg az összes, az Európai Unióból érkező forrás 1435 milliárd forintnyi volt, az ország hozzájárulása 234 milliárd forintot ért el, vagyis a források lényegesen meghaladták a befizetéseket. A támogatások közvetlen költségvetési és államháztartási hatása folyamatosan emelkedik, tavaly meghaladta az 5 százalékot – mondta.

Az uniós költségvetésből lehívott források zömét gazdaság- és vidékfejlesztésre, valamint infrastruktúra-fejlesztésre fordította az állam, ezek együttesen a GDP csaknem 4 százalékát tették ki.

Önkormányzatok, TB, nyugdíj

A központi költségvetési szervek által felhasznált források az államtitkár beszámolója szerint 5062 milliárd forintot tettek ki tavaly, 7,1 százalékkal magasabb összeget, mint a megelőző évben. Cséfalvay Zoltán ezt az önkormányzatoktól átvett intézmények kiadásaival magyarázta. 
Az önkormányzati alrendszerben mintegy 17 milliárd forintnyi pozitívum keletkezett, amely a takarékos gazdálkodás bizonyítéka az államtitkár szerint, valamint az állami adósságátvállalás eredménye.

A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak költségvetésével kapcsolatban Cséfalvay Zoltán azt mondta: míg a nyugdíjbiztosítási alap 70,6 milliárd forintos hiánnyal zárt, az egészségbiztosítási alap 46,7 milliárd forintos hiányt könyvelt el.

Beszámolt a nyugdíjbiztosítás szerkezetének tavalyi változásáról, amelynek eredményeként az alapból már csak a korhatár feletti, valamint a hozzátartozói ellátásokat finanszírozzák, valamint arról is, hogy az évenkénti járulékemelés mértéke már az inflációhoz igazodik. Az alap forrásainak túllépését a novemberi, januárig visszamenőleg biztosított 1,6 százalékos járulékemeléssel indokolta, illetve azzal, hogy egyre több 40 éves munkaviszonnyal rendelkező nő igényli a juttatást.

Az egészségbiztosítási alap bevételeiből 854 milliárd forintot a befizetések, 594 milliárd forintot a költségvetési hozzájárulás tettek ki - közölte -, de mint mondta, a gyógyszergyártók és -forgalmazók is jelentősen járultak hozzá a kasszához, amelynek a baleseti adóból 21 milliárd forintos, a népegészségügyi termékadóból pedig csaknem 20 milliárd forintos bevétele származott.

Az 1791 milliárd forintos kiadás 31 százalékát tették ki a pénzbeli ellátások, míg 68 százalékát a természetbeni ellátások finanszírozása. A gyógyító-megelőző ellátás támogatása 17 milliárd forinttal lépte túl az előirányzatot, az egészségügyi bérrendezés pedig mintegy 26 milliárd forintos kiadással járt - fűzte hozzá a nemzetgazdasági tárca képviselője.