Foglalót kértek, pert vesztettek

2013.09.17. 16:17

Pert nyert az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) első fokon a Budavár Tours ellen. Az egyesület azért indított közérdekű keresetet a cég ellen, mert az szerintük jogszerűtlenül szerződött az ügyfelekkel. A Fővárosi Törvényszék mai ítéletében kimondta a kifogásolt szerződési feltétel érvénytelenségét.

A Budavár Tours Általános Szerződési Feltételeiben (ÁSZF) rögzíti, hogy az utas – az utazás megkezdését megelőző 60. napnál korábbi szerződéskötés esetén – jelentkezéskor köteles 10 százalék foglalót, és 30 százalékos előleget az iroda részére befizetni. A foglaló elveszik, ha a teljesítés az utazás megkezdését megelőző 60. nap előtt – a megrendelő hibájából – meghiúsul. Tehát, ha a fogyasztó lemondja az utat.

Az utazási szerződésekre vonatkozó jogszabály szerint azonban foglaló nem, csupán előleg követelhető az utastól. A két kategória között lényeges különbség, hogy elállás esetén az előleg igen, a foglaló viszont nem jár vissza. A jogszabály alapján az utazás megkezdése előtt 60 nappal az ügyfél fizetési kötelezettség nélkül lemondhatja az utat.