Jöhet a fordított áfa az IT-szektorban

2013.09.17. 13:21

A korábban már többször emlegetett terveket erősítette meg a múlt hét végén Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára, amikor az IVSZ MENTA 2013 konferencia második napján előadása részeként bejelentette, hogy a kormány arra készül, hogy az informatikai eszközök kiskereskedelmében is bevezeti az úgynevezett fordított áfát – írja az itcafe.hu.

Vályi azt mondta, hogy a szektort érintő változtatásokat a szereplők bevonásával alakították ki, és ennek egyik eleme a most elfogadott javaslat, a fordított áfa bevezetése, amellyel a céljuk a költségvetési bevételek növelése. Miután megszerezte a hazai és uniós jóváhagyásokat, az államtitkárság a Nemzetgazdasági Minisztériummal együtt megkezdte a adónem jogi kereteinek kialakítását.

Mi az a fordított áfa?

A fordított áfát az uniós szabályok alapján ideiglenesen lehet bevezetni egy adott szektorban, általában a piac fehérítése és a költségvetési bevételek növekedése érdekében szoktak élni vele. Ennél az adófajtánál a szállító nem kéri az áfát a vevőtől, hanem megcserélődnek a szerepek: a vevőre hárul az áfa ellenértékre való „rátétele”, az állam felé való bevallása, és bizonyos esetekben (ha ezt az áfát nem jogosult levonni) a megfizetése is. Magyarországon jó példa a sikeres alkalmazásra hulladékkezelés vagy a mezőgazdaság. Nemrég a húsipar kifehérítése kapcsán is előkerült a koncepció.