Napokon belül fizet a Best Reisen

2013.09.17. 17:13

Napokon belül megkezdi a kárkifizetéseket a QBE Biztosító azoknak az utasoknak, akik a Best Reisen fizetésképtelensége és hivatalbóli törlése miatt nem tudtak elutazni.

A megközelítőleg 700 jogos kárigény csaknem 2 ezer utast jelent, miután megrendelésenként két- három- és négytagú családok maradtak itthon. A kifizetések várhatóan október közepére fejeződnek be - áll a közleményben. Horváth Péter, a QBE értékesítési igazgatója elmondta, hogy a teljes kifizetés várhatóan 450 millió forint lesz. Az egy megrendelésre jutó kifizetés 100 ezertől 1,2 millió forintig terjed.

Nem mindenkit kártalanítanak. Egyik olvasónk írta, kérését a kártalanításra a biztosító elutasította, azzal az indokkal, hogy a a vagyoni biztosítékot biztosító kormányrendelet kizárólagosan a "csomagtúra szolgáltatásokra vonatkozik", az önállóan értékesített szolgáltatásra a biztosítás nem terjed ki. Vagyis aki például csak szállásfoglalást intézett az irodával, azt nem kártalanítják. "Sajnáljuk, hogy kedvezőbb választ adni nincs lehetőségünk. Kérjük a fentiek szíves tudomásul vételét!” - írták.

A Best Reisen Utazási Iroda Kft. augusztus 16-án függesztette fel utazási tevékenységét. A cég azzal indokolta a lépést, hogy a magyar utazási piacot öt éve sújtó válság rendkívül hátrányosan hatott az iparágra, így a Best Reisenre is. Az utazási irodának különösen nagy veszteségei keletkeztek az egyiptomi és tunéziai utazásoknál, mivel 2011 januárja óta politikai válság sújtotta a két észak-afrikai desztinációt, amelyek tradicionálisan a legerősebb, forgalmuk többségét adó úti céljaik voltak.