Strauss-Kahn ingyen ad tanácsokat

2013.09.17. 15:43

Nem ígér gyors gazdasági javulást Szerbiának Dominique Strauss-Kahn, aki pénteken érkezett meg Belgrádba, ahol gazdasági tanácsadóként segíti ezentúl a szerb kormányt.

A Nemzetközi Valutaalap korábbi vezérigazgatója a szerb miniszterelnök-helyettessel, a pénzügyminiszterrel és a gazdasági miniszterrel tárgyalt Belgrádban. A találkozót követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az első három hónapban "pro bono", vagyis ingyenesen ad majd gazdasági tanácsokat a kormánynak.

Strauss-Kahn szerint nem várhatók gyors eredmények, mint fogalmazott: "nincs varázspálcám". "Nem egyszerű a feladat, a világgazdaság nincs jó állapotban. A szerb gazdaságnak komoly problémái vannak, de szerintem a megfelelő erőfeszítésekkel ezek megoldhatók és sikereket érhetünk el" - mondta.

Strauss-Kahn szerint nincs olyan ország, ahol ne lennének nehézségek, és szerinte a gazdasági bajok nyugtalanságot, feszültséget okoznak, ezért minél hamarabb meg kell azokat oldani.

Egy ország gazdaságpolitikáját nem a tankönyvekből és az előre megírt kérdésekre adott válaszokból lehet megismerni - mondta a szakember. Hozzátette: "Tanulmányozni kell az országot, megérteni a népet és annak problémáit, csak ezt követően lehet konkrét javaslatokat tenni vagy tanácsokat adni. Ehhez idő kell".

Azt is elmondta, hogy tisztában van a szerb államháztartási hiány nagyságával, a fizetések mértékével, a munkanélküliségi rátával és a többi problémával, de konkrét megoldási javaslattal csak néhány hónap múlva tud előállni.

Aleksandar Vucic kormányfőhelyettes megerősítette, hogy Strauss-Kahn nem csak három hónapig lesz tanácsadó, és nem puszta lobbizást végez, viszont minden esetben Szerbia érdekeit tartja majd szem előtt.