Nem mehet be a trafikba, de dolgozhat ott?

2013.09.18. 07:17 Módosítva: 2013.09.18. 10:22
Lehet-e kiskorú az eladó egy nemzeti dohányboltban? És a bolt előtt ácsorgó szendvicsember?

Alkalmazhat-e egy nemzeti dohánybolt fiatalkorúakat? Felveheti-e a trafikos eladónak például a saját gyerekét, ha az már elmúlt 16 éves, és szabadon vállalhatna munkát? – vetette fel a fogós kérdést egyik olvasónk, miután újabb hírek érkeztek arról, hogyan próbálják távol tartani a trafikosok a 18 év alattiakat az üzlettől.

A válasz elsőre elég egyértelműnek tűnik. „Dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet 18 éven aluli személy nem folytathat” – áll a vonatkozó törvényben. És ez nemcsak a vállalkozóra vonatkozik, akinek a tulajdonát képezi a bolt, vagy akinek a nevében történik az értékesítés, hanem arra is, aki a pult mögött áll.

Ki kellene küldenie magát

„Ha csak logikailag közelítjük meg: nyilvánvalóan eladóként sem dolgozhat valaki egy olyan boltban, ahova a lábát sem teheti be. Ez már önmagában nagyon súlyos anomália lenne. A trafikosnak kell arról gondoskodnia, hogy az ő boltjába illetéktelen vagy korhatárt el nem érő személy ne mehessen be. Ha egy kiskorúnak tilos bemennie, ezt eladóként sem teheti meg. Ezt nem lehet másképpen megközelíteni” – fogalmaz dr. Aczél Mariann ügyvéd.

Egy fiatalkorú nem követ el szabálysértést, ha belép egy trafikba, a trafikos viszont igen, ha fiatalkorú tartózkodik a boltjában. Ha bemegy például egy 17 éves jégkrémért, a trafikos felszólíthatja, hogy igazolja magát, és ha kiderül, hogy 18 év alatti, köteles megkérni az azonnali távozásra, sőt rendőrt is hívhat. Időközben pedig még a többi vásárlót sem szolgálhatja ki.

Szendvicsember lehet

Azonban a helyzet mégsem ennyire tiszta. Dohánytermék-kereskedelmi tevékenységet nem végezhet, de miért ne lehetne például a bolt előtt álló szendvicsember?

Elvileg három törvényt kell egységbe hozni: a nemzeti dohányboltról szóló törvényeket, a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvényeket és a fiatalkorúak munkavállalásával kapcsolatos jogszabályokat.

A dohányipari termékek reklámozását egyértelműen tiltja a törvény, a nemzeti dohányboltok reklámozása viszont megengedett reklámtevékenység. Akik az utcán nyakukban táblával jégkrémet, kávét, újságot áruló üzletet hirdetnek, elvileg lehetnek akár fiatalkorúak is a megkérdezett ügyvéd szerint. Feltéve, hogy nem nyitnak be a dohányboltba.

Szia főnök, kijösz egy kicsit?

„Az, hogy a dohánybolt a szendvicsemberségre kiskorút alkalmaz-e, egy munkajogi kérdés.  A trafikos megbízhat egy iskolaszövetkezetet is, hogy az iskola után mindennap küldjön valakit a dohánybolt elé, aki a nyakába veszi a szendvicstáblát. 16 éves korától bárki vállalhat a szülei beleegyezése nélkül is munkát” – mondta lapunknak Dr. Székely ügyvédi iroda munkatársa, dr. Janklovics Ádám.

Mindenesetre abszurd, hogy egy dohányboltot, ahol cigarettát lehet kapni, kiskorú reklámozzon. Képzeljük el, amint télen kint fagyoskodik a szerencsétlen fiatalkorú dolgozó a hóban. Megáll a bolt előtt, de még öt percre sem mehet be egyeztetni a főnökével , meginni egy teát, különben ugrik a koncesszió.

Mondja el a véleményét az Index Facebook-oldalán!