Dollárban adósodunk tovább

2013.09.18. 10:27 Módosítva: 2013.09.18. 10:31
Engedélyt kértünk az amerikai hatóságoktól, hogy ötmilliárd dollár értékben bocsáthassunk ki dollárkötvényt.

Magyarország ötmilliárd dolláros kötvénykibocsátási keretet igényel – derül ki az amerikai értékpapír-piaci felügyelet (SEC) honlapján megjelent tájékoztatóból. A lépés önmagában nem meglepő, hiszen az előző, 3,25 milliárdos dollárkötvénykeretnek még februárban a nyakára hágtunk. Az igényelt hitelkeret viszont egész nagy, a most nagyjából 9100 milliárd forintnyi teljes magyar devizaadósság több, mint tizede.

A mostani hitelvételi kérelem még nem jelenti azt, hogy Magyarország fel is veszi ezt az összeget, de egy újabb lépést jelent a külföldi tőkepiacra lépés felé. A hitelkérelem elbírálása eltarthat néhány hétig, a kötvénykibocsátás csak ezt követően kerülhet napirendre. Az engedélyre egyébként azért van szükség, mert az amerikai szabályok szerint csak így lehet ott tőkét bevonni; ha a SEC engedélyezi a hitelkeretet, akkor megkezdődhet a dollárkötvény kibocsátásának előkészítése.

 

Az ÁKK vezetői, valamint Orbán Gábor, az NGM adóügyi államtitkára idén már többször is beszéltek róla, hogy Magyarország újra bocsáthat ki dollárkötvényt, annak ellenére, hogy az országnak nincs sürgető szüksége devizaforrásra. A februárban kimerített korábbi dollárforrást főleg az egyébként jobb feltételek mellett törlesztett IMF-hitel visszafizetésére költötték.

A Standard Bank elemzője, Timothy Ash a Bloombergnek nyilatkozva arról beszélt, hogy a kormány feltehetőleg az energiapiaci bevásárlásaira készül ekkora hitelfelvétellel. Az ÁKK viszont korábban arra utalt, hogy inkább csak taktikai okokból van szükség a hitelkeretre, nem is biztos, hogy élni fogunk vele.