Egymilliárdnyi útdíjhitelt vettek fel

2013.09.18. 07:55

Közelíti az egymilliárd forintot a folyósított útdíjhitel, már több mint 900 járműre igényeltek forgóeszközhitelt az Útdíj Hitelprogram keretében, írta a Világgazdaság.

A lap szerdai számában Krisán László, a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a hitel iránt folyamatos és intenzív a fuvarozók érdeklődése. Bár a hitel kedvezményes, a társaságnak el kell végeznie a piaci hitelbírálatot, csak ez alapján dönthetnek a folyósításról. A beérkezett kérelmek túlnyomó többségét ezzel együtt teljesíteni tudták.

A fizetőképesség szigorú vizsgálata azért is fontos, mert ha az állami kezesség beváltása elér egy határt, a hitelprogram leáll. A vezérigazgató tájékoztatása szerint eddig jellemzően kisebb cégek igényelték a kedvezményes hitelt, de olyan cég is akadt az igénylők között, amelynek több mint 20 tehergépjárműve van.

Az útdíjhitelt azért találták ki, mert korábban sok fuvarozó jelezte, komoly pénzzavarba kerül a bevezetett elektronikus útdíj miatt. Neki ugyanis egyből szállításkor kell fizetni, míg a fuvarért a pénzt csak később kapja meg.