Így lenne 40 százalékkal nagyobb a GDP

2013.09.18. 16:13

Ha a munkapiac hatékonysága - elsősorban a foglalkoztatás bővítésén keresztül - a brit, a tőkepiac hatékonysága pedig a német szintre emelkedne, a tejes GDP 40 százalékkal lenne magasabb, mondta Kónya István, a Magyar Nemzeti Bank kutatási vezetője.

A privátbankár konferenciáján Kónya azt mondta, a GDP előállítása termelési tényezők - tőke, munka - által történik; a folyamatban kulcsfontosságú a rendelkezésre álló tényezők felhasználásának hatékonysága, a termelékenység.

1996 és 2008 között Csehország, Lengyelország és Magyarország GDP-je valamelyest közeledett Németországhoz. Az időszak végére a cseh, lengyel és magyar termelékenység közötti kezdeti különbség eltűnt; a meglévő lemaradás legfőbb oka mindhárom országban a termelékenység alacsonyabb szintje, írta a privátbankár.

Emellett a tényezőfelhasználás súlya is jelentős, főleg Csehországot Magyarországgal és Lengyelországgal összehasonlítva - mondta a szakember. Magyarán nem csak a termelékenységünk szintje okozza a lemaradást Németországtól: jelentős tartalékok vannak a tőke- és munkapiacon is.

A beruházásokat illetően a szakember elmondta: a reálkamat-prémium Magyarországon és Lengyelországban jelentős volt (Németországhoz képest), különösen az időszak első felében. Az adatok azonban azt mutatják, hogy a reálkamat-prémium csökkenése nem jelenti automatikusan a beruházási ék csökkenését. A külföldi finanszírozás költsége és a beruházás közötti hatékonyság pedig Magyarországon volt a legnagyobb.

Kónya István elmondta: a tőkét terhelő adók mértéke Magyarországon és különösen Lengyelországban nem magyarázta a beruházás alacsony szintjét. A tényezőfelhasználás hatékonyságát vizsgálva pedig kiderül: Magyarországon és Lengyelországban annál is alacsonyabb volt a munkapiaci hatékonyság, mint azt az (egyébként magas) adóterhelés indokolná.  • Hírek
  • Támogatások