Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Importból is lehet növekedés

2013.09.18. 13:48

Sokan hiszik azt, hogy az export jó, az import pedig rossz, pedig a növekedés is lehet importvezérelt, mondta Koren Miklós a Privátbankár konferenciáján. A CEU közgazdasági tanszékének docense szerint a magyar növekedés felbontását nézve az látszik: 1995 és 2007 között mintegy 50 százalékkal nőtt az egy munkásra jutó termelés, 2012-ben azonban a magyar gazdaság termelékenysége mindössze 57 százaléka az Egyesült Államokénak.

Az export hat a növekedésre, húzza a fejletlen iparágakat, amelyeknek ezáltal nő a termelékenységük. Az exportra szakosodás segíti a tőkefelhalmozást, a verseny pedig innovációra ösztönzi a cégeket. Azonban az import is segítheti a növekedést. Az importverseny is innovációra ösztönzi a vállalatokat, az olcsó importált termékek hatékonyabbá teszik a vállalatokat.

A külpiacon résztvevő vállalatok általában véve is termelékenyebbek, azoknál a cégeknél pedig, amelyeket külföldi vállalatok vesznek meg, nő a termelékenység. Az importvezérelt növekedésnek költségei is vannak: a magyar termelők részesedése csökken, hívta fel a figyelmet Koren. Az átlagbér az importáló vállalatoknál magasabb.

Koren Miklós a témáról beszélt az Indexnek adott interjújában is, amit itt olvashat el.