Ja, eladni? Azt nem akarjuk

2013.09.18. 15:37

A Dunaferr tulajdonosai csak állami segítséget szeretnének, de a társaságot nem akarják eladni, írta az Origo a Dunaferr cégvezérének, Jevgenyij Tankilevics szavaira hivatkozva.

„A Dunaferr nagyra értékeli, ha az állam segíteni akar az iparágnak, de nem felvásárlással” – mondta a lapnak a cég vezére. „Attól, hogy más a tulajdonos még nem lesz nyereséges egy cég. Csodamegoldások nincsenek, ha a kormány a visszavásárlás után a jelenlegi létszámmal üzemeltetné tovább a gyárat az továbbra is masszív veszteséget termelne” – mondta.

A cégvezetés júniusban jelentette be, hogy jelentős leépítésre készül a vállalat. Akkor azt mondták, akár a fehérgalléros dolgozók 30-40 százalékától is megválhatnak. A cégcsoportnál összesen több mint 7500 ember dolgozik (ebből a Dunaferr 5200 embert foglalkoztat), és a leépítés várhatóan a termelési részt kevésbé fogja érinteni.

Ezután a kormány először azt mondta, nem akarják visszavenni a céget, majd azt, tárgyalásokat kezdeményeznek a visszavásárlásról. A kormány azt kérte, amíg tárgyalnak, a cég állítsa le a munkások elbocsátását. A Dunaferr közölte, meglepődtek az ajánlaton, de örülnek minden állami segítségnek, így szívesen tárgyalnak. Ősz közepéig amúgy sem tudnának senkit kirúgni az üzemi tanács véleményezési ideje és egyebek miatt. Az első, 250 fős elbocsátási hullámot előre bejelentetten november közepére tervezték.

Kiderült, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közvetlenül az egyik főtulajdonos orosz állami fejlesztési bank, a Vnyesekonombank képviselőivel fog egyeztetni a dologról. Most a cég azt mondta, ők tulajdonképpen eladni nem is szeretnék céget, csak állami segítségre gondoltak.