Mégsem szedi be ügyfelein a pótadót az UniCredit

2013.09.18. 12:21

Az UniCredit Bank ma üzleti döntést hozott arról, hogy az úgynevezett 208 százalékos pótadó alapján nem terheli a vállalkozói ügyfelek számláit az egyszeri díjjal, illetve a korábban kiküldött értesítésekben szereplő terheléseket nem érvényesíti. Így sem vállalkozói, sem lakossági ügyfélkörére nem hárítja tovább a nevezett adóterhet semmilyen formában. A döntés okairól és céljairól a bank holnap sajtótájékoztatón számol be.

Mint arról korábban írtunk, az Unicredit Bank szeptember elején értesítette céges ügyfeleit arról, hogy visszamenőlegesen hárítja át rájuk a bank által az első negyedévben kifizetett tranzakciós illetéket. Szeptember 20-án így a bank az általa eddig kifizetett tranzakciós illeték 52 százalékát vonja le első körben a vállalati ügyfelek számlájáról.

A bank az olvasónk által küldött levél alapján pótlólagos befizetési kötelezettségre hivatkozva a 2013. január-április hónapokra együttesen megállapított tranzakciós illeték összegét – összesen az első negyedévben befizetett tranzakciós illeték 208 százalékát – vállalati ügyfeleivel négy egyenlő részletben fizetteti meg szeptember és december között, minden hónap 20-án.

A PSZÁF korábban lapunknak azt mondta, a pénzügyi szervezetek az őket terhelő tranzakciós illeték alapján egyoldalúan hajthatnak végre díjemelést, de arról legalább 60 nappal korábban kell levélben tájékoztatniuk az ügyfeleket.

A PSZÁF korábban büntetett már a tranzakciós illeték jogtalan áthárítása kapcsán pl. a KDB Bank Zrt. és a Volksbank Zrt. esetében. A szankciók értelmében bírságolásra, valamint a jogellenesen beszedett díj visszafizetésére került sor az ügyfelek részére.