OTP: Az adósmentés miatt több bankban tőkét kell emelni

2013.09.18. 11:19

Négy magyar bankban is tőkét kell emelni, ha rögzített árfolyamon forintosítják a devizahiteleket, mondta Wolf László, az OTP vezérigazgató-helyettese a privátbankár szerdai konferenciáján.

Elmondta, ha 180 forinton váltjuk át a frankhiteleket, akkor négy bank kapásból 131 milliárdos tőkeinjekcióra szorul, 10 százalékos tőkekövetelmény esetében pedig öt bank nagyjából 258 milliárdos tőkeinjekcióra.

Három év alatt nagyjából három milliárd eurót költöttek a külföldi tulajdonosok a magyarországi leánybankok feltőkésítésére, ezt a magyar tulajdonosok nehezebben tudták volna megtenni. Wolf előadásában beszélt arról is, hogy Magyarországot kivéve szinte minden régiós országban helyreállt mára a hitelezés, a versenytársak átlagához képest az országból három milliárd eurónyi beruházás hiányzik. Sokat romlott a magyar tőkevonzó képesség, a kiszámíthatóság és jogbiztonság.

Szerinte kérdés, hogy a bankok ki tudják-e helyezni, a vállalatok pedig fel tudják-e szívni a jegybanki Növekedési Hitelprogram múlt héten bejelentett második, 2000 milliárd forintos keretösszegét. A dolog pozitív hatása az lehet, hogy javítja a beruházásokat, de anyabanki forráselvonást okozhat.