Szijjártó: Magyarország az autóipar fellegvára

2013.09.19. 16:20

Magyarország mára az autóipar európai fellegvára lett az elmúlt három évben meghozott intézkedéseknek, így az adórendszer átalakításának, a rugalmas munka törvénykönyve megalkotásának és a szakképzés reformjának eredményként - mondta Szijjártó Péter csütörtökön Szolnokon, az F. Segura spanyol autóalkatrész-gyártó cég gyáravató ünnepségén.

A külügyi és külgazdasági államtitkár rámutatott: ma Magyarországon mintegy 600 gépjárműipari vállalkozás tevékenykedik, ezek 54 százaléka hazai tulajdonban van, több mint százezer embernek adnak munkát, és az általuk előállított termelési érték meghaladja a 15 milliárd eurót. Magyarországon működik és termel az Audi, a Mercedes, az Opel és a Suzuki - sorolta a nagy cégeket a politikus. Az ünnepségen felavatták az F. Segura új, 23 millió eurós zöldmezős beruházással épült autóalkatrész-gyárát, amely 120 embernek ad majd munkát.

A sok autóipari fejlesztés ellenére Magyarország nem kiugró autóipari nagyhatalom, az Eurostat adatai alapján például Németországban nagyjából nyolcszor annyian dolgoznak az autóiparban, mint nálunk.