A szlovákok küzdenek az adóssággal, mi irigykedünk

2013.09.24. 14:54 Módosítva: 2013.09.24. 14:55

Szlovákia GDP-arányos államadóssága jövőre várhatóan meghaladja az 55, 2015-ben pedig az 57 százalékos szintet, és emiatt az adósságplafon-törvény újabb szankciói lépnek hatályba – derült ki egy a Gazdasági Elemzők Klubja (KEA) tagjainak körében végzett felmérésből, melynek eredményeit a szervezet kedden tette közzé honlapján.

A Gazdasági Elemzők Klubjának több Szlovákiában működő kereskedelmi bank, elemző ügynökségek, nagyvállalatok és a központi bank analitikusai a tagjai, a KEA által közzétett felmérés az általuk az államadósság várható alakulásáról adott válaszok alapján készült.

A felmérésre adott válaszokból kiderült, hogy az elemzők szerint csaknem kilencvenszázalékos az esélye annak, hogy Szlovákia államadóssága 2014-ben meghaladja a GDP 55 százalékát. A válaszadók szerint közel ötvenszázalékos annak a valószínűsége is, hogy az ország GDP-arányos adósságállománya 2015-ben túllépi majd az 57 százalékot is. Szlovákiának akár már az egyik előrejelzés beteljesedése esetén is komoly megszorításokra kell felkészülnie az adósságállomány növekedésének megfékezésére tavaly hozott alkotmányos törvény által megszabott forgatókönyv szerint.

Az említett törvény a GDP 60 százalékában szabja meg az államadósság plafonját, de már az 50 százalékot meghaladó arány esetén is különböző intézkedéseket foganatosít. Az úgynevezett "adósságfékek" közül a legenyhébb az, hogy a pénzügyi tárca vezetőjének a parlament előtt kell bemutatnia az adósság csökkentése érdekében megvalósítandó javaslatokat. Erre júliusban a pozsonyi parlament e célból összehívott rendkívüli ülésén kellett volna sort kerítenie Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszternek, ám az ülést végül nem tartották meg.

Amennyiben jövőre az ország GDP arányos adóssága meghaladja az 55 százalékot, életbe lép a második adósságfék. Ennek alapján a kormánynak 2015-ben le kell kötnie a költségvetés 3 százalékát, és egyidejűleg a 2016-os költségvetési évben be kell majd fagyasztani a közigazgatás költségeit is. Amennyiben az államadósság 2015-ben túllépné a GDP 57 százalékának megfelelő szintet, az még komolyabb korlátozásokat jelentene, abban az esetben ugyanis a vonatkozó jogszabály már 2017-ben nullszaldós vagy pozitív mérlegű költségvetés elkészítésére kötelezi a kabinetet.

A KEA elemzői az államadósság szintjének további növekedése mellett úgy látják: a költségvetési hiány is meghaladja majd a kormány várakozásait. Míg a pénzügyi tárca az idén a büdzsé 3, jövőre pedig 2,6 százalékos hiányával számol, a KEA úgy véli, a deficit az idén a GDP 3,17 százalékát, jövőre pedig 3,01 százalékát teszi majd ki és csak két év múlva csökken az elvárt három százalékos szint alá és 2015-ben 2,74 százalékot tesz majd ki.

Szlovákia GDP-arányos államadóssága 2007-től a tavalyi év végéig csaknem megduplázódott. Az államadósság 2008-ban az ország bruttó nemzeti termékének 28 százaléka, egy évvel később már 35,6 százaléka, 2010-ben 43,3 százaléka, 2012-ben pedig 52,1 százaléka volt. Ez abszolút összegben csaknem 37,5 milliárd eurót jelent.

A magyar adósságról és az Index adósságmutatójáról bővebben itt olvashat.