Jönnek az egzotikus államkötvények

2013.09.24. 14:38

A kormány fontolgatja, hogy ázsiai devizákban is államkötvényt bocsásson ki Magyarország, hogy így szélesedjenek az állam finanszírozási forrásai - jelentette ki Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója kedden.

Töröcskei szerint mérlegelik annak lehetőségét, hogy államkötvényt bocsássanak ki Szingapúrban, Hongkongban vagy Tokióban. Elmondása szerint most tanulmányozzák a helyzetet és informálódnak. Töröcskei szerint az is felmerült, hogy török lírában is lehetne államkötvényt kibocsátani.

Az ÁKK vezetője szerint ezek (az ázsiai) devizák egyre inkább nemzetközivé válnak, és, ha egy ország elsőként használja őket, akkor ez egy különleges kapcsolatot eredményezhet, ami erőt nyújthat a nehéz időkben.

Ha javulnak a piaci körülmények és jó likviditás van, akkor talán kilépünk a piacra, ez csak ár kérdése - mondta Töröcskei István a Wall Street Journal napilapnak Szingapúrban egy konferencia szünetében. Bármilyen kibocsátás már a jövő évi hiány előfinanszírozását szolgálja majd, tette hozzá.

Mivel az amerikai Fed nem csökkentette kötvényvásárlási programját, ezért a globális kötvénypiacokon viszonylag jó a hangulat, és a világpiacon csökkentek az állampapírokkamatai. Az elmúlt hetekben számos ország (Indonézia, Oroszország, Dél-Afrika, Dél-Korea) bocsátott ki nemzetközi dollárkötvényeket.

Magyarország szintén dollárkötvény-kibocsátási szándékot jelentett be szeptember második felében az amerikai értékpapír-felügyeletnek (SEC). A kérelem szerint a tervezett kibocsátás összege legfeljebb ötmilliárd dollár lesz, de az időpontját egyelőre nem lehet tudni. 2014-ben 5,4 milliárd euró értékben kell külföldi hiteleket visszafizetnie Magyarországnak.

A magyar állam 2013 februárjában 3,25 milliárd dollár névértékű öt- és tízéves kötvény sikeres kibocsátásával tért vissza a nemzetközi tőkepiacra.