Kiszáll az állam a webbankból

2013.09.24. 07:53

Állami tőkejuttatás nélkül kell létrejönnie a kizárólag az interneten üzemelő, olcsó szolgáltatásokra alapuló új magyar pénzintézetnek, a webbanknak, miután a kormányzat kiszállt a kezdeményezésből, írja a Magyar Nemzet.

A webbank megalapításával kapcsolatos feladatok ellátására kinevezett miniszteri biztos, Körtvélyessy László András mandátuma május közepén megszűnt. A Nemzetgazdasági Minisztérium pedig azt közölte, hogy a kormány devizahitelesek megsegítését célzó tervei között nem szerepel az állami-civil bank létrehozása.

Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa szerint a javaslat módosult, a cél most már egy pénzforgalmi intézet megteremtése, amely egy úgynevezett forintkártya használatával tenné lehetővé a pénzügyi műveletek jutányos árszint melletti igénybevételét.  Medvegy Miklós, a Webbank Tőketársaság Zrt. vezérigazgatója azt mondta, megpróbálnak pénzt szerezni így is.

Csak 350 milliárdot kértek, és szóba se álltak velük

Maga a webbank gondolata onnan származott, hogy amikor tavaly harmincezer adós 350 milliárd forint „normális forinthitelről” szeretett volna tárgyalni a pénzintézetekkel, hogy végtörleszthessen, a bankok nem álltak velük szóba – mondta korábban az egyébként a Magyar Észjárás Központot is üzemeltető Doubravszky.

Akkor döntöttünk úgy, hogy indítsuk el egy alternatív bankrendszer felépítését, mert láthatóan a mai bankrendszer egy tömbben, a Bankszövetség révén tárgyal, és a kormánynak nincs ereje, hogy a saját megoldásairól érdemben tárgyalhasson. Ha a bankrendszer tagjai azt mondják, hogy nem hiteleznek, akkor a magyar gazdaság gyakorlatilag bedől” – hangoztatta Doubravszky.

Az előzetes menetrend az idei év első felére valószínűsítette a félig állami, félig civil pénzintézet létrehozását. Az eredeti elképzelések szerint a webbank 6 milliárd forintra tehető alaptőkéjének felét az állam finanszírozta volna, a fennmaradó 3 milliárdot pedig dobták volna össze.

A magyar érdeknek megfelelően

A Webbank honlapján olvasható tájékoztatás szerint a kezdeményezés a Hiteltársulásból nőtt ki. A 2011. október 6-án indult civil kezdeményezés célja az volt, hogy „az elszabaduló devizahitelek kiváltására tisztességes” forinthiteleket szerezzen a jelentkezőknek. A kezdeményezésre 30 ezer tag regisztrált, 350 milliárd forintos hiteligénnyel. Matolcsy még támogatta az ötletet, a jegybankba távoztával azonban úgy tűnik, már senki nem tenne a pénzt a kifejezetten a rossz adósoknak szánt bankjába.

Amikor kiderült, hogy egyetlen partnerbanktól sem tudnak ennyi olcsó forinthitelt szerezni, „felmerült egy magyar érdekeket képviselő civil-állami bank alapítása”. Az alapítók szerint „a civil irányítás, az állammal kötött stratégiai szövetség és az internetre optimalizált működés jelentős versenyelőnyt biztosít a hagyományos magyarországi bankokkal szemben”.