Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

NGM: Nem lesz fordított áfa az IT-szektorban

2013.09.24. 10:45

A Nemzetgazdasági Minisztérium az informatikai ágazatban egyelőre nem látja indokoltnak a fordított adózás bevezetését.

A közösségi jog lehetőséget biztosít arra, hogy a tagállamok az áfacsalások visszaszorítása érdekében, indokoltság esetén az informatikai ágazatban is alkalmazhassák a fordított adózást.

A fordított adózást alapvetően az adott szektorbeli csalások visszaszorítására lehet alkalmazni. Ennek megfelelően a fordított adózás bevezetését minden esetben alaposan mérlegelni kell, írta közleményében a Varga Mihály vezette NGM.

A nemzetgazdasági tárca egyelőre nem rendelkezik olyan adatokkal, amely azt támasztaná alá, hogy hazánkban az informatikai ágazatban olyan mértékű és típusú áfacsalás lenne jelen, amely ezen adózási mechanizmus bevezetését indokolná, ennek megfelelően a minisztérium nem dolgozik annak bevezetésén, írják.

Általánosságban a fordított adózás kiterjesztésével kapcsolatban kiemelendő, hogy önmagában ez a jogintézmény nem csodafegyver, így indokoltság esetén is csak kellő körültekintéssel célszerű kiterjeszteni, olyan módszerek egyidejű kutatásával, melyek hosszú távon is hatékony eszközt nyújtanak az áfacsalások elleni küzdelemben.

A fordított áfa bevezetéséről Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára beszélt az IVSZ MENTA 2013 konferencián. Azt mondta, a kormány arra készül, hogy az informatikai eszközök kiskereskedelmében is bevezeti az úgynevezett fordított áfát.