Bernadett
-2 °C
4 °C

Állás sem lesz, növekedés sem lesz

2013.09.25. 08:10
A Policy Agenda a legfrissebb statisztikai adatok tükrében sem lát kedvező fordulatot a negyedévvel ezelőtti prognózisához képest. A korábbi gazdaságpolitika folytatása, a kormányzati kommunikációban megjelentetett és pozitívumként értékelt tények nem alapoznak meg egy javuló gazdasági fejlődést. Várakozásaik szerint 2013-ra változatlanul minimális gazdasági növekedés valószínűsíthető, majd 2014-ben egy enyhe, valamivel 1 százalék feletti GDP bővülés jöhet.

A növekedést gátló gazdaságpolitika, az egyes szektorok túladóztatása, a választási ígéretekkel teli  jövő évi költségvetés a régóta várt fejlődést ellehetetlenítik - írja a Policy Agenda gazdasági elemzésében.

A gazdálkodással kapcsolatos biztonság hiányát mind a hazai, mind a külföldi tulajdonú vállalkozások egyre erőteljesebben kifogásolják. Érthetetlenül tovább folyik, sőt fokozódik az állam beavatkozása a gazdaság szabályozásába. A kormány a három éve gazdaságpolitikájával csak látszólagos, rövid távú sikert ért el. Az éves költségvetések folyamatos módosításai, az átláthatatlan tervezés és a jelentős mértékű külön adókkal elért, de ténylegesen megalapozatlan hiánycsökkentés idén akár már újra 3 százalék fölé emelhetné a hiányt.

A jövő évi költségvetés kapcsán ismert adatok alapján azt látjuk, hogy a reálisnál magasabbra tervezik a GDP-t, ezzel együtt a várható bevételeket is. Amennyiben a várakozásink szerinti GDP növekedés következik be, akkor ez 0,8 százalékkal alacsonyabb, mint a kormány prognózisa szerinti. Ez pedig erős költségvetési kockázatot jelent.

A csoda még kivár

A foglalkoztatás bővítésében változatlanul nincs számottevő előrelépés. Az ágazati különadókat a kormány 2013-ban ígéretei ellenére sem szüntette meg. Ez a gyakorlat 2014-ben változatlanul fennmarad, tovább akadályozva a növekedés alapjainak biztosítását.

Ebből következően a nyílt munkaerőpiacon való munkahelyteremtés tovább várat magára és csak az állam, azon belül is csak a közfoglalkoztatás adhat lehetőséget.

Várakozásaink szerint a mesterségesen erőltetett közmunka miatt a választásokat megelőző hónapokban, főleg január és februárban relatív kedvező foglalkoztatási adatok lesznek. Ennek oka, hogy a kormány kifejezetten a téli hónapokban egy jelentős közfoglalkoztatási programot indít. Emiatt év elején akár az előző évhez képest  100 ezerrel több foglalkoztatottat is ki tud majd mutatni a kabinet. Év teljes részében azonban visszarendeződés várható, és elmarad a foglalkoztatás területén a kiugrás.