Visszaeső csaló a Sólyom másik üzlettársa

2013.09.25. 13:44
Kenyeres Sándor Pál annak a cégnek az ügyvezetője, amellyel az új nemzeti légitársaság, a Sólyom a csúcsminőségű szolgáltatásait elkezdené. Egyben az az ember, akin kis- és közepes magyar vállalkozások a kétezres évek közepe óta hiába próbálnak behajtani akár több tízmillióikat. 2011 őszétől tavaly nyárig előzetesben is volt, ám ezt majd beszámítják neki, ha esetleg le kellene ülnie azt a két évet, amire nemrég ítélték el megint – újabb, ezúttal hétrendbeli csalás miatt. Vagyon egyáltalán nincs a saját nevén, ezért nincs miből kártalanítani sem.

Nemrég kiderült, hogy a köztudatba az új nemzeti légitársaságként berobbant Sólyom ahhoz, hogy lekvárt és lisztet is tudjon árulni, bevásárolta magát a kétes hírű Sales One Kft.-be.  Csúcsminőségű és mindenre kiterjedő általános márkát akarnak ugyanis csinálni a Sólyomból. Ez már önmagában is szembemegy azzal, amit eddig a sikeres marketingstratégiákról tudtunk, de az egész történetben még ez a legkevésbé szokatlan.

Sólyom Holding válaszok a Facebook kérdésekre 5. rész
Alapélelmiszer, tehát értenek hozzá

Dream Team

Előző cikkünkben körüljártuk azt, hogy a prémium szegmensbe vágyó Sólyom elsőnek miért olyan céget keres meg, aminek az egyik tulajdonosa, Janicsek Béla nagy értékű áfacsalás gyanúja miatt épp előzetesben ül. A másikat, Lévai Istvánt épp bűnszövetségben történő, üzletszerű vesztegetés vádja miatt rúgták ki a hadseregtől (bár állítólag őt azóta már kirakták Kenyeresék a cégből). Az ügyvezetőről, Kenyeres Sándor Pálról pedig elsőre annyit lehetett tudni, hogy az Aranyközpont Zrt. pofátlan csődjében játszott szerepet.

Klasszikus csalásnak tűnt

Ahogy ezt korábban bemutattuk, az Aranyközpontnál az ötlet nem volt bonyolult, az ügyfelek befizettek pénzt, hogy aztán ne kapjanak érte semmit. Elvileg a válságban is „biztos befektetésnek” számító aranytömbökre fizettek ki sok esetben milliókat, ám ezek soha nem értek el hozzájuk. A szállítókra, a vámszabályokra, a fegyveres őrség engedélyeire és egyebekre való hivatkozások és más időhúzások után végül felszámolták a lényegében üres céget, a károsultak jó eséllyel már rég hiába futnak a pénzük után.

Az ítélet szövegében szereplő személyes adatokat kitakarva közöljük
Az ítélet szövegében szereplő személyes adatokat kitakarva közöljük
Fotó: Ítélet / Pesti Központi Kerületi Bíróság

Némi utánajárással azonban hamar kiderült, hogy rutinos csalóval szövetkezett a Sólyom. Nyilvánosan elérhető adat, hogy még a megállapodás előtt, nyáron Kenyerest hétrendbeli csalás miatt ítélték 2 évre még egy 2004 óta húzódó ügy miatt, amiből csaknem 8 hónapot előzetesben töltött. De már ekkor is büntetett előéletű volt: 2010-ben egy év négy hónap felfüggesztettre ítélték nagyobb értékű csalás és más bűncselekmények miatt, rá egy évre hamis vád miatt egy év 2 hónap felfüggesztettet kapott.

2.png
Fotó: Ítélet / Pesti Központi Kerületi Bíróság

Faktoring

A faktorcég egy faktordíjért cserébe alacsonyabb áron megveszi egy adott személy vagy vállalkozás követeléseit, és így átvállalja a nemfizetés kockázatát. A követelés sokféle lehet, persze egy bizonyos szint alatt a faktordíj már túl nagy ahhoz, hogy megérje így kiváltani.

Ez sok cégnek jöhet jól hiszen így azonnal és biztosan pénzhez jutnak. A faktorcég is nyer, ha végül sikerül behajtania a számlát.

Kenyeres üzleti terve egyszerű volt, és az ítélet szerint már eleve a csalásra épült: egy kisebb céggel elhitette, hogy All-Color Kft.-jén keresztül be tudja vinni a termékeiket a Rossmann üzletlánchoz, a valós költségeket (polcpénzt és egyéb marketingköltségeket) pedig eltitkolta. Közben megállapodott egy faktorcéggel, hogy az általa behozott számlák 80 százalékát előlegezzék meg neki, de a faktorcég elől eltitkolta, hogy abból még levonnak költségeket.

A gyártó így nem tudta, hogy azért ilyen olcsó a terméke, mert minden darabot veszteségesen ad el, a Rossmann valószínűleg örült az olcsó árunak, de nem is tudhatta a valós önköltséget, a faktorcég pedig nem tudta, hogy a megvett számlái nem a ténylegesen kifizetendő összegről szólnak. Amikor Kenyeres végül megkapta a készpénzt, eltette, és gyorsan eltűnt, a cég ténylegesen csak pár hónapig működött. Itt a termék gyártójának kára 30 millió forint volt, a faktorcégé 2,5 millió.

3.png
Fotó: Ítélet / Pesti Központi Kerületi Bíróság

Hasonlót csinált volna egy müzliszeletgyártóval is, de ők még viszonylag időben észbe kaptak, és gyorsan visszaszállították a még megmaradt áruikat, ezért 31 millió forint helyett csak 3,5 millió lett a káruk. Egy baromfi-feldolgozónak egyszer csak nem fizetett az átvett árukért, majd Kenyeres itt is eltűnt, a kár mintegy 9 millió volt.

Majd az „eleve ésszerűtlen” és „szükségszerűen veszteséges működése” miatt megszépítette a cége könyvelését, és ezt lobogtatva kölcsönkért némely ismerősétől összesen 13,2 millió forintot. Ők azt hihették, hogy egy sikersztoriba szállnak be, de csak egymilliót láttak viszont a betett pénzükből.

4.png
Fotó: Ítélet / Pesti Központi Kerületi Bíróság

Kenyeres azért kaphatott korábbi börtönbüntetésének próbaideje alatt újabb felfüggesztetteket, mert a bűncselekményeket még korábban követte el, és a próbaidő az ítélettől indul. Kártérítésben kár is reménykedniük a sértetteknek: Kenyeres cégei üresek, papíron semmi vagyona nincs, több ismerőse szerint megszerzett pénzei az élettársa nevére kerülnek.

Emellett sokaknak még le nem zárt, de komoly vitás vagy peres ügye van még Kenyeressel. Az egymástól teljesen független területen vagy iparágakban dolgozó kis- és középvállalkozók sztorijaiban az a közös, hogy Kenyerest csalással, néhol okirat-hamisítással is vádolják.

Pénz és notebook

P. feljelentése szerint Kenyeres tőlük egymillió forintnyi informatikai eszközzel és félmilliót érő ki nem fizetett szolgáltatással lépett le. Most azon háborog, hogy a nyomozás már két éve folyik egy viszonylag egyszerű ügyben (az eszközökön a tulajdonjog a számla kiegyenlítésig elvben az eladóé). Másfél millió forint elvesztése egy nagyobb cégnek is kínos, egy kisebb vállalkozás azonban már komolyabban megérzi.

A feljelentés alapján 2011 nyarán Kenyeres tőlük informatikai szolgáltatásokat kért komoly tőkével és kapcsolati hálóval bíró vállalkozásához, a Prestige Sales House Kft.-hez. Ez elvileg azzal foglalkozott, hogy magyar gyártók termékeit segít bevinni az olyan nagy áruházak polcaira, mint a Tesco, az Auchan, a Metro vagy épp a CBA. Kenyeres jó autóval érkezett, és nagyon meggyőzően adta elő, hogy ő az iparágban elismert szakember. Miután viszont aláírták a szerződést, Kenyeres azzal állt elő, hogy a számlákat a velük szoros kapcsolatban álló pénzügyi szervezet fogja kiegyenlíteni faktorálás után, ami már gyanússá tette.

Különösen, hogy pár nap múlva kiderült, hogy az említett cég szerint nem álltak semmilyen kapcsolatban a Prestige Sales House-szal. Kenyeres öt felső kategóriás notebookot és hozzá tartozó eszközöket vitt el a sértettektől az aláírás után, de amikor a fizetésről kezdtek el érdeklődni, azonnal megszakított velük minden kapcsolatot.

Pontosabban párszor még ügyvédein keresztül követelte a notebookok garanciajegyeit, ezek nélkül sokkal nehezebb eladni egy ilyesmi eszközt. Feljelentették, hogy visszaszerezzék az értékeiket, a nyomozás azóta tart.

Kenyeres többször is lecserélte közben az ügyvédeit, végül több forrás szerint egyik saját megbízottja, a Balázs & Holló iroda kezdeményezte a Prestige Sales House felszámolását, mivel az ő járandóságukat sem fizette ki. Megkerestük a Balázs & Hollót is, ők azonban az ügyvédi titoktartásra hivatkozva semmilyen reakciót nem kívántak adni erre az értesülésre.

Autó és pénz

Közben kiderült, hogy párhuzamosan egy másik céget is megbízott ugyanezzel az informatikai szolgáltatással. Csakhogy őket se fizette ki, ám itt elmondásuk szerint a hiányzó első fizetési részlet után elkönyvelték „pitiáner alaknak”, gyorsan felmondták a szolgáltatást, elkönyvelték a kisebb mértékű veszteséget, és igyekeztek tanulni az esetből.

A cég, akitől közben az autóját bérelte, szintén feljelentette, mivel még az óvadékot se fizette meg végül. Elmondásuk alapján rögtön két kocsit akart, de első nekifutásra csak egyet kapott, és hamar itt is különféle érdekes kifogásokra hivatkozott, amiért még nem sikerült elutalnia a pénzt. Három hét után úgy döntöttek az autókölcsönzőnél, hogy telefonon kicsit ráijesztenek a várható következményekkel, mire gyorsan visszavitte az autót, és gyalog indult el hazafelé. Itt nem is nagyon törődtek igazán komolyan már a feljelentés sorsával, hiszen az autó megvolt, a háromheti bérleti díj veszteségét lenyelték.

Pénz és számla

Egyik volt könyvvizsgálójuk arról mesélt, hogy nagyon vehemens, meggyőző ember volt az Aranyközpont ügyeiben eljáró Kenyeres és a tulaj is, de a könyvelők is „csak pislogtak”, amikor gazdasági eseményeket papírok híján, „elmesélés” alapján próbáltak elkönyveltetni velük. Nem mentek bele, felfüggesztették a szolgáltatást, és persze őket se fizették ki végül.

A fenti ügyek ráadásul jó eséllyel nem is adják ki a teljes képet. Az átveréseknél ugyanis a károsultak jelentős része annyira szégyelli, hogy hülyét tudtak belőle csinálni, hogy inkább elsüllyedt költségként tekint a veszteségére, nem megy a pénze után, és beszélni se akar róla többé.

Visszavont mindent

Amikor Kenyeresnél rákérdeztünk korábbi bűncselekményeire és a frissebb vádakra, illetve arra, hogy ez hogyan érintheti a prémium termékeik hírnevét, vagy hogy miért vagyontalan, először reagált a vádak egy részére, majd időt kért, hogy bizonyos dokumentumokat beszerezzen, amik kellenek neki a reakcióhoz. Belementünk, ám a megbeszélt határidőre a dokumentumokat nem tudta bemutatni, sőt, minden korábbi reakcióját visszavonta.

Emellett nehezen érthető, hogy ha némi odafigyeléssel egy kívülálló is ennyi mindent kideríthet a Sales One vezetőinek sötét ügyeiről, akkor a Sólyom, aminek egy volt nemzetbiztonsági tiszt a vezetője, hogyhogy nem tud mindezekről semmit. Vagy ha nagyon is tudták, akkor milyen megfontolások miatt kezdtek pont velük minden magyar termék csúcsmárkájának építésébe. Őket is megkérdeztük erről, de semmit nem reagáltak.