Szilárda
0 °C
6 °C

Gyula vett egy húskombinátot

2013.09.26. 14:02

A gyulai önkormányzat 850 millió forintért megvásárolta a felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát eszközeit, valamint a gyulai kolbászok és májas termékek márkavédjegyeit a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-től. Az adásvételi szerződést csütörtökön írták alá Gyulán.

Az ünnepségen Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta: a Gyulai Húskombinát megmentése, folyamatos üzemeltetési feltételeinek megteremtése azt bizonyítja, hogy az állam is lehet gondos és jó tulajdonos. A siker szerinte a kormány, a helyi parlamenti képviselők, a városvezetők, a gyulai húsipari szakma és a helyi lakosság összefogásának köszönhető.

Kovács József fideszes parlamenti képviselő méltatta a kormányzati támogatást és a kitartó együttműködést a gyulaiakkal a hungarikumot gyártó húsipari tradíciók megőrzéséért. Varga Jenő felszámolóbiztos elmondta: a felszámolás alatt a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. fő célja a munkahelyek megőrzése, a magyar sertésfeldolgozás és -termékelőállítás hírének megőrzése volt Gyulán és a térségben. Gyula az első példája annak, hogyan lehet reorganizációs típusú felszámolással eredményt felmutatni - mondta.

Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester az adásvételről azt mondta, a százszázalékos önkormányzati tulajdonú Gyulahús 850 millió forintért, tehermentesen, tulajdoni korlátozások nélkül vásárolta meg a húskombinát teljes vagyonát. A vagyon az önkormányzaté, amit a Gyulahúsnak bérbe ad. Az üzem jelenleg 70 százalékos kapacitással működik, és 270 főt foglalkoztat. Ennyi munkahelyet sikerült megőrizni - mondta a polgármester.

Az idén az üzleti tervek szerint alakul a termelés, éves szinten ötmilliárd forint árbevétel várható minimális eredmény mellett. A társaság új hazai és exportpiacokon is megjelent. Itthon a mintamenza program résztvevője új termékekkel, a külpiacon pedig Angliába, Oroszországba, a FÁK-államokba, Csehországba és Szlovákiába szállít döntően kolbászféléket - mondta el Daka Zsolt, a Gyulahús ügyvezetője.