Surányi: Nincs növekedési fordulat

Portfolio
2013.09.26. 17:03

Magyarországon nincs se foglalkoztatási, se beruházási fordulat - szállt vitába Surányi György a közgazdász vándorgyűlésen az előző előadó, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter állításaival a portfolio.hu beszámolója szerint.

Surányi György szerint igenis a közfoglalkoztatás és a külföldi munkavállalás okozza a foglalkoztatási mutató emelkedését, enélkül enyhe csökkenés lenne - ezzel ellentmond Varga Mihály néhány perccel korábban elhangzott szavainak.

A kormány 2011-ben a GDP 2 százalékával rontotta az államháztartás egyensúlyát, ennek azonban nem volt kedvező növekedési hatása, viszont a következő év ebből következő kényszerű megszorítása újra recesszióba vezette a gazdaságot - mondta Surányi. Az adócsökkentésnek késleltetve sincs élénkítő hatása, ami miatt állandó a kiigazítási kényszer, ez pedig egyre erodálja a gazdasági szereplők bizalmát.

A Növekedési Hitel Programról szólva Surányi György elmondta: egy ilyen típusú program csak abban az esetben tud fenntartható maradni, a hozamok akkor tudják kompenzálni a költségeket, ha új hitelek nyújtását szolgálja. A hitelkiváltásból igazi fordulat nem lesz. A hitelállomány csökkenése mögött a bankrendszer vergődése látható.

Surányi a beszédében Varga még egy állítását vitatta. A tényleges nettó tőkebeáramlás tavaly alig haladta meg az egymilliárd eurót, ami nagyon kedvezőtlen teljesítmény, régiós összevetésben is a legrosszabb. Az elmúlt három év eredményei azt mutatják, hogy nem sikerült olyan fordulatot elérni, ami felzárkózási pályára állítaná a gazdaságot. A potenciális növekedés csökken, a beruházási ráta zuhan, a költségvetési politikát az illúzió és a kudarc fogalmak jellemzik, a bizalom gyenge - mondta Surányi.

Surányi végül kitért arra is, hogy a nyugdíjak "nem szándékolt" reálnövekedése (vagyis hogy a felülbecsült inflációhoz igazítják az év eleji emeléseket) olyan költségvetési determinációt jelent, hogy a jelenlegi alacsony növekedési környezetben a gazdasági bővülés forrásaiból egyéb területekre egyáltalán nem jut.