Picit romlott a fizetési mérleg

2013.09.27. 10:41

Minimális mértékben, 12 millió euróval romlott a fizetési mérleg szezonálisan kiigazított értéke – jelentette a Magyar Nemzeti Bank. A külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség 85 millió euró, a GDP 5,4 százaléka volt 2013 második negyedévében.

A folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege, a fizetési mérleg 1493 millió eurót (443 milliárd forint) tett ki. Magasabbak voltak EU-transzferek és az idegenforgalmi többlet, viszont az áruforgalom és az egyéb szolgáltatások többlete nem érte el az előző negyedéves szintet.

Az áru- és szolgáltatás külkereskedelem együttes többlete továbbra is az utóbbi években látott 1,5 és 2 milliárd euró között sávon belül helyezkedik el. A jövedelmeken megjelenő hiány mértéke hasonlóan stabil, 1,3 és 1,6 milliárd euró körül alakul. Ennek döntő része a Magyarországon létrehozott külföldi közvetlentőke-befektetések után a külföldi tulajdonosnak járó tulajdonosi jövedelem, ez az, amit kivisznek az országból.

Az áruforgalmi többlet kisebb az előző negyedévi értéknél, kiigazított értéke 947 millió euró lett, a zolgáltatások szezonálisan kiigazított bevételi többlete pedig 868 millió euró volt.