Matolcsy: Ez ellen európai ember fellázad

2013.09.28. 13:39

„Mint minden évben, Kovács Árpád idén is meghívott előadni a Közgazdász vándorgyűlésre, de egyben barátilag felhívta a figyelmemet, jobb, ha nem jövök el. Azt mondta, Gyuri, a nem hagyományos, unortodox gazdaságpolitika nem arat majd osztatlan sikert a közgazdászok között" - indította előadását Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, korábbi gazdasági miniszter.

De Matolcsy szerint ma már nyíltan lehet beszélni arról, hogy a magyar módszer sikeres, hogy a kormány helyesen nem a megszorítás politikája mellett döntött. Ezért fogadta szívesen a meghívást és jött el előadni az idei vándorgyűlésre, Gyulára. „Mára minden értelmes magyar közgazdász, szakember és vállalkozó látja, hogy a magyar, nem hagyományos válságkezelés sikeres" - fogalmazott.

Matolcsy György előadásának a címe a Reform és fordulat címet viselte, utalva a Fordulat és reform című dokumentumra. „20 éve a jegybankban vitatkoztunk erről a néhány barátommal. Voltunk vagy kétszázan. Akkor beengedtek minket, nem is értem hogyan” – mondta a jegybanelnök, majd sietve hozzátette, most is mindenkit beengednének, aki hasonló témáról szeretne vitatkozni.

Magyarországon gazdasági és pénzügyi fordulatok mentek végbe és még további hasonló fordulatokat várhatunk, mondta. Szerinte már végbement a foglalkoztatási fordulat, végbement a növekedési fordulat. „Minden elemző pozitív GDP-változást vár, nincs mese, ez a növekedési fordulat. Ez a közgazdaságtan aranyszabálya" - magyarázta a jegybankelnök. Óriási eredménynek nevezte, hogy három év alatt 3000 milliárd forinttal nőtt a családok pénzügyi megtakarítása.

Elmondta, a magyar monetáris politika teljes mértékben megújul. Szerinte „egy horgonyunk van: a középtávú inflációs cél. Nem horgonyunk az árfolyam, nem horgonyunk az alapkamat." Abban viszont nincs változás, hogy a jegybank továbbra is figyel az árstabilitásra, a pénzügyi stabilitásra, illetve a gazdaságpolitika támogatására. Ráadásul a jegybank továbbra is konzervatív devizatartalékolást folytat.

Figyelnek a jegybank mérlegére is: az MNB vesztesége idén „már nem terheli Magyarország kormányát. Korábban 210 milliárdos veszteséget vártak". Szerinte nagyon fontos, hogy régiós szinten is alacsony az infláció, sőt, tartósan alacsony: a három százalék alatti sávban várják 2015-ig.

Ezért tudták elindítani a külső monetáris tanácstagok segítségével, a korábbi jegybanki vezetéssel szemben a kamatcsökkentési ciklust múlt év augusztustól. A kamatcsökkentési ciklus az elmúlt egy évben "85-90 milliárd körüli pluszt hozott Magyarországnak", és van még tér a további csökkentésére Matolcsy szerint.

"A jegybank régi vezetése hibázott, sommás az ítélet, de így van" - mondta Matolcsy, aki szerint már látszik, hogy alaptalan volt az a félelem, hogy nem lehet csökkenteni a kamatszintet. Az alacsony alapkamat a banki kamatszintekre hatással van, ha a hitelezésre nem is. Azt viszont a Növekedési és Hitelprogramon keresztül élénkítik. "A hitelprogram eredménye szép és ígéretes. Hatvan százalék az új hitel, csak a többi ment el hitelkiváltásra. Mindenki mást gondolt, mi is. És mindenki csalódott. Pozitívan" - mondta.

"Miért voltunk képesek megreformálni a monetáris politikát? Mert Magyarország gazdaságpolitikája sikeresen fordult. Ha nőtt volna a nettó pénzügyi pozíciója a lakosságnak, nem nő a foglalkoztatás, nem tudtuk volna végrehajtani" - kötötte össze miniszteri intézkedéseit jegybankelnöki tevékenységével.

"Kivételes a csökkenő magyar államadósság. Ez nem egy adottság, a környező országok a régióban mind növelték az adósságukat. Dráma, ami Szlovéniában zajlik. Ez nem általános az Európai Unióban. Akik hagyományos eszközöket alkalmaztak, azok nem tudták csökkenteni az adósságukat. Egyedül a nem hagyományos eszközöket alkalmazó Magyarországon csökkent az adósság szintje" - fejtette ki az egykori miniszter.

Matolcsy szerint kiderült, az adócentralizáció növelésével nem lehet kezelni a válságot. "Magyarország az adócentralizációt nem növelte, sikert ért el. Nem kellett megszorítócsomagokhoz nyúlnunk" - érvelt. Úgy vélte, a megszorító politika már csak azért sem lehet sikeres, mert a megszorítások ellen az "európai ember fellázad".

Senki ne gondolja, hogy a következő évek könnyebbek lesznek, a fordulataink előtt álló korlátokat le kell bontani. A jegybankelnök 20 ezer magyar középvállalkozást szeretne, és 3-7 év alatt hazahívná a külföldön dolgozó magyarokat.

Az MNB-elnökének előadása után ezúttal a kérdések elmaradtak.