Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Sanghajban szabad a szabadkereskedelem

2013.09.29. 13:58 Módosítva: 2013.09.29. 14:08
Megkezdte működését vasárnap az elmúlt évtizedek legnagyobb gazdasági újításaként emlegetett sanghaji szabadkereskedelmi övezet, ahol a jövőben a Kínára váró gazdasági reformokkal kísérleteznek majd.

Az országban példa nélküli szabadkereskedelmi övezetet nagyszabású megnyitó ünnepség keretein belül adták át. A rendezvényen Han Cseng, a város párttitkára, Jang Hsziong polgármester, a kereskedelmi minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság képviselői is részt vettek. Az övezet első lépcsőben a 24 milliós metropolisz keleti felén, Putung városrészben, egy 29 négyzetkilométeres területre terjed ki. A projekt lényege, hogy a zóna területére érkező, ott termelt, átalakított, továbbfejlesztett és újraexportált árukra a nemzeti vámelőírások nem vonatkoznak majd, az ottani kereskedelem a hatóságok beavatkozása nélkül zajlik.

A kezdeményezéstől a költségek csökkentését és a hatékonyság növelését várják a döntéshozók. Az övezetben ezen túl támogató jellegű pénzügyi szolgáltatások, így nemzetközi pénzügyi és kereskedelmi tranzakciók bonyolódnak majd. A hivatalos bejelentés szerint kamatláb-liberalizációval kísérleteznek majd, és az országos gyakorlattal szemben a nemzeti valuta is szabadon átváltható lesz az övezet területén. A pénzügyi szférán túl 17 másik szektorban, többek között az egészségügy, a jogi, az utazásközvetítői, a szórakoztatóipari, a munkaközvetítői és az oktatási szolgáltatások terén liberalizálják a szolgáltatásokat.

A szabadkereskedelmi övezetben lehetővé válik a külföldi bankok kínai partner nélküli működése, az ott működő kínai bankok pedig offshore-üzleteket is bonyolíthatnak, valamint külföldi állampolgárok eszközeinek kezelése is engedélyezett lesz. A központi tervek szerint a projektet fokozatosan kibővítik majd, tartalmában és várhatóan fizikai nagyságában is. A kínai gazdasági sajtó információi szerint a jövőben további ágazatok liberalizációja várható, a projekt sikere esetén pedig az egész putungi városrész szabadkereskedelmi övezetté válna, mely 1200 négyzetkilométeres területet jelent. Az úttörőnek számító tervet idén júliusban jelentette be a kínai kormány.

Az elképzelést Li Ko-csiang miniszterelnök személyesen is pártfogásába vette, mondván, az övezet kiváló mutatójaként szolgálhat annak, mire lesz képes Kína a gazdasági szerkezetátalakítás során. Az övezet ezen túl a gazdasági növekedés lassulását elszenvedő 24 milliós metropolisz világkereskedelmi központtá válásának terveit is segíti majd, és komoly versenyt kelthet a kontinens jelenleg legbefolyásosabb pénzügyi központjával, Hongkonggal szemben.