no

A horvát rendőrségen Hernádi Zsolt letartóztatási kérelme

2013.09.30. 17:38 Módosítva: 2013.09.30. 18:40

Megkapta a Hernádi Zsolt Mol-elnök-vezérigazgató letartóztatására vonatkozó kérelmet a horvát rendőrség igazgatósága – adta hírül hétfőn a Hina horvát hírügynökség. A rendőrségi forrás azt mondta a Hinának, hogy a letartóztatási kérelmet nemzetközi elfogatóparancs követi, amelyet az Interpol oldalán tesznek majd közzé.

Hernádit azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader horvát exkormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában.

Lapunk a hír kapcsán kereste Szollár Domokos Mol-szóvivőt, aki a társaság pénteki álláspontját ismételte meg. A horvát bíróság aznap adta ki az elfogatóparancsot Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, erről pénteken a horvát tévé értesüléseire hivatkozva a Bloomberg számolt be. A tévé információi szerint ezt az indokolta, hogy szeptember 25-én Hernádi nem jelent meg a rendőrségi kihallgatáson, a Mol a közleményében viszont azt közölte, hogy nem is hívták a cégvezetőt kihallgatásra.

Hernádi helyében nem utaznánk

A nemzetközi elfogatóparancs, aminek kiadásáról szó van, egy diplomáciai úton zajló eljárás. A nemzetközi elfogatóparancsról Magyarország minisztériumi döntést hozhat, tehát a jogi indokok mellett a politikai elem is megjelenik a döntésben. Ezért, ha a magyar hatóságok nem akarják teljesíteni a horvátok kérését, ezt nyugodtan megtehetik. Mindezek alapján nem valószínű, hogy Hernádinak félnie kellene.

Hernádi magyarországi helyzete nem sokat változott az eddigiekhez képest, de egy harmadik ország, mondjuk Ausztria teljesítheti majd a nemzetközi elfogatóparancsot. Ez azt jelenti, hogy ha az elfogatóparancs kiadása után Hernádi síelni menne Ausztriába, az alapján ott minden további nélkül elfoghatnák és kiadhatnák a horvátoknak.

A horvátok kibocsáthatnak európai elfogatóparancsot is, ami sokkal egyszerűbb eljárás, ilyenkor nem diplomáciai úton beszél egymással a két ország, hanem a horvát bíróság közvetlenül a magyar bíróságot tudja megkeresni. Ilyenkor a döntésben kizárólag jogi érvek játszanak szerepet. Ebben az esetben sem biztos ugyanakkor, hogy Hernádit ki kellene adni, mert itthon már bűncselekmény hiányában lezártak egy nyomozást a Mol ügyében. A bűncselekmény hiánya pedig az EU-s elfogatóparancs teljesítésének akadálya lehet.

A Mol csoport jogi igazgatója a múlt héten az őrizetbe vétel elrendelését a Mol és a cég elnöke elleni fenyegetésként értékelte. Kara Pál értetlenül fogadta, hogy a zágrábi megyei bíróság Horvátországra vonatkozóan elrendelte Hernádi Zsolt előzetes letartóztatását.

A jogi szakértő emlékeztetett, hogy a magyar ügyészség által lefolytatott magyarországi nyomozás során Hernádi Zsolt teljes mértékben együttműködött a magyar hatóságokkal és részletes tanúvallomást tett. A nyomozást a magyar ügyészség 2012 januárjában bűncselekmény hiányában lezárta, azzal, hogy sem a Molhoz, sem annak vezetőihez bűncselekmény nem köthető.

Hernádi Zsoltot az Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök ellen vesztegetés miatt folyó perben korábban már megpróbálták beidézni gyanúsítottként, akkor azonban a magyar ügyészség nemzetbiztonsági okokra hivatkozva visszautasította a kérést.