Robbanhat a kínai adósságbomba

2013.09.30. 12:26

Három év alatt megduplázódott a kínai tartományok adósságállománya – írta egy kínai gazdasági napilap. A három évvel ezelőtt hivatalosan nyilvántartott 10,7 ezer milliárd jüan (385 ezer milliárd forint) tartományi hitel mára mintegy 20 ezer milliárd jüanra (720 ezer milliárd forint) nőtt. Ez a kelet-ázsiai ország 2012-es bruttó hazai termékének (GDP) a 40 százaléka, és közelíti Németország tavalyi teljes éves GDP-jét.

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia pénzügyi és banki intézetének kutatója, Liu Jü-huj figyelmeztetett, hogy a hitelállomány hosszú távon komoly gondokat okozhat. A 20 ezer milliárdos hitelösszeg egyre bővül.

A korábbi pénzügyminiszter, Hsziang Huaj-cseng  maga is 20 ezer milliárdra becsülte a tartományi adósságok teljes összegét. Az állomány nagyságának felmérésére nyár közepén indult országos vizsgálat eredményét októberre ígérik.

A Fitch nemzetközi hitelminősítő egy január eleji jelentésében úgy fogalmazott: a növekvő hitelállomány a gazdasági növekedést is gátolja, és további bővülése az ország szuverén hitelbesorolásán is ronthat. A Moody's márciusban arra figyelmeztetett: a kínai kormánynak a bruttó hazai termék 30 százaléka alatt kellene tartania az ország adósságállományát, mivel a nem teljesítő hitelek potenciálisan magas aránya miatt azok kifizetése végső soron a központra fog hárulni.