Ákos, Bátor
1 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Tényleg elmagyarosodik Anglia

2013.09.30. 12:42

Áprilistól az Egyesült Királyságban is jöhet a közmunka – mondta George Osborne, az Egyesült Királyság pénzügyminisztere a Konzervatív Párt manchesteri konferenciáján hétfőn az Independent szerint.

A 300 millió fontos (kb. 106 millárd forint) program soha nem látott szigort hozhat a hosszú ideje munka nélkül maradt emberek számára: a terv szerint az a 200 ezer ember, aki jelenleg több mint 3 éve munkanélküli, a terv életbe lépése esetén automatikusan elveszti a munkanélküli segélyt, és három lehetőség közül választhat:

  • hetente harminc óra közmunka és tíz óra „munkakeresési tevékenység”;
  • napi látogatás a munkaügyi központba, ahelyett, hogy néha-néha elmennének egy interjúra;
  • vagy kezelés mentális betegségek, drogfüggőség esetén, oktatási programokon való részvéten írástudatlanság esetén.

Vissza a munka világába

Akik ezt visszautasítják, első körben 4 heti segélytől esnek el, a visszaesők viszont már 3 hónapig kénytelenek nélkülözni az állami segítséget.

A toryk elismerik, hogy kemény feltételekről van szó, ugyanakkor arra hivatkoznak, hogy a céljuk a munkanélküliek visszavezetése a munka világába, ráadásul azt is mondják, hogy a tervezett intézkedés mögött társadalmi konszenzus van.
 
Az ellenzéki Labour politikusa, Rachel Reeves azt nyilatkozta, hogy a konzervatívok három éve nem tudják megoldani a hosszú távú munkanélküliek problémáját, és ez a terv nem annyira ambiciózus, mint a Labouré, amely minden legalább egy éve munkanélküli angol számára fizetett munkahelyet biztosítana.
 
Osborne a konferencián azt mondta: „Először lesz arra példa, hogy azoknak, akik hosszú ideje munkanélküliek, de képesek dolgozni, csinálniuk kell majd valamit a segítségért cserébe. Senkit nem hagyunk az út szélén, de senki nem kap valamit a semmiért cserébe. Mert egy igazságos jóléti rendszer azokkal is igazságos, akiknek igénybe kell venniük azt, és azokkal is, akik finanszírozzák.”

Nem az első magyar párhuzam

A közmunka nem az egyetlen ötlet, ami nálunk is divatos mostanában: Ed Miliband munkáspárti miniszterelnök-jelölt épp azzal kampányol, hogy megválasztása esetén 20 hónapra befagyasztaná a rezsiket. Az energiaszolgáltatók háborognak, és a fiatal politikust a baloldalról is kritizálják.

Az ígéret konkrétan úgy szól, hogy a párt 2015-ös kormányra kerülése esetén azonnal befagyasztaná legalább 20 hónapra a lakosságnak és a családi vállalkozásoknak felszámolt kiskereskedelmi áram- és gázárakat.

A Labour számításai szerint a rezsibefagyasztással egy átlagos család 120 fontot (kb. 42 000 forintot), egy vállalkozás viszont már 1800 fontot (630 000 forintot) tudna megtakarítani a 20 hónap alatt. És ezzel még nem érne véget a nagy szolgáltatók kálváriája: Miliband szigorú szabályzást is kilátásba helyezett az egész energiapiac számára (a témáról bővebben itt olvashat).