Holoda: Ez köztörvényes bűncselekmény!

2013.09.30. 09:32

„Ez kérem szépen nem egyéb, mint köztörvényes bűncselekmény! Tudatosan, szakmai hozzáértés teljes hiányában, pusztán politikai és hatalmi célok mentén, egy egyébként is túlárazott vagyoni eszközt tönkretesznek, hideg fejjel, cinikusan, arcátlanul magabiztosan és pökhendien. Remélem, minden felelős elnyeri méltó büntetését az ország földgáztárolói kapacitásainak tudatos tönkretételéért... Szégyen, gyalázat!” Így kommentálta Facebook-oldalán Holoda Attila, az Orbán-kormány volt energiaügyi, helyettes államtitkára szombati cikkünket.

Szombaton arról írtunk, a kormány arra készül, hogy 120 millió köbméter párnagázt értékesít, feltehetően az éppen hozzá kerülő E.On tárolóiból. (Az éves lakossági fogyasztás 3 milliárd köbméter fölött van.) A párnagázról azt kell tudni, hogy a kapacitás nagyjából 15 százalékát adja, és normál üzemmódban jellemzően nem szokták kivenni a tárolóból, mivel a nyomásért felel, kitárazásakor nagyon nagy a kockázata annak, hogy a tároló megsemmisül.

A Magyar Nemzet korábban több cikkben is bizonygatta, a párnagáz kivétele nem jár jelentős kockázattal, sőt, korábban maga az E.On is adott már el átminősített párnagázt. Hogy jelenleg van-e a tárolókban mobilgázzá átminősített, értékesíthető párnagáz, arról eltérőek az információk. Akármi is azonban a helyzet, a tényen nem változtat, a párnagáz kivétele és eladása rövid távú gondolkodásra utal.

Holoda Attila

Holoda Attilát tavaly nyáron nevezték ki posztjára, a bányászati szakember előtte évtizedekig a Molnál dolgozott, legutóbb eurázsiai kutatás-termelési igazgatóként. Kinevezésének előzménye, hogy az inkább atomipari érdeklődésű energiaügyi államtitkár, Kovács Pál mellett nem volt a tárca gárdájában a hagyományos energetikai területekhez értő és azt képviselő vezető. Holoda nem sokkal a rezsicsökkentés bejelentése előtt távozott a tárcától, állítólag szakmai elveit nem tudta összeegyeztetni az NFM által érvényesített irányokkal, több energetikai, szakmai kérdésben ütközött össze a politikai vezetéssel.

Holoda Attila bejegyzését kommentálva azt írta: „Tartok tőle, hogy egy kemény tél esetén sokkal nagyobb probléma lesz ebből, mint ahogyan azt a Fidesz okosai sejtenék valaha is. A baj csupán az, hogy mi (is) fogunk fázni emiatt. Azért remélem, majdan a leghidegebb cellákat kapják a felelősök, hogy a saját bőrükön érezzék, mit tettek.”

Önmagában a jelenlegi magyar fogyasztási igények nem indokolnak akkora kapacitásokat, mint amennyivel rendelkezünk, a kormány azonban korábban többször hangoztatta azt a szándékát, hogy a régió fontos gázelosztó pontjává szeretné tenni Magyarországot, kihasználva az ország jó tárolói adottságait. A mostani értékesítési terv, amely akár az egyik tároló összeomlásának a kockázatát is hordozhatja, nem ebbe az irányba mutat.

Az akció ráadásul a rezsicsökkentéssel kapcsolatos eddigi kommunikációval is nehezen egyeztethető össze. Eddig azt mondták, azért lehet tovább csökkenteni az árat, mert a szolgáltatók még mindig extraprofitot tesznek zsebre. Azzal, hogy a gázt odaadják a szolgáltatóknak, valamint hogy a lakosság néhány terhét az ipari fogyasztókra hárítják, lényegében elismerik, nincs már ennyi tartalék a rendszerben, a csökkentés pedig nem fenntartható.  • Hírek
  • Árfolyam