Auguszta
-3 °C
2 °C

Keddtől nincs Coca Cola az iskolákban

2013.09.30. 21:36 Módosítva: 2013-09-30 21:37:32

Keddtől nem szállít iskolai büféknek a Coca Cola magyarországi hálózata magas cukortartalmú üdítőt – írja a Napi.hu. A lépés ugyan váratlannak tűnik, ám úgy tűnik, nincs szó egy újabb szigorítást-korlátozást megelőző döntésről, csupán arról, hogy teljesíteni akarnak egy közel egy évvel ezelőtt életbe lépett népegészségügyi előírást - bár ez nem rájuk, hanem a forgalmazókra, vagyis a büfésekre ró kötelezettséget.

Ezek szerint a szeszes ital és dohányárú mellett – amit értelemszerűen nem lehet diákoknak árulni – a magas cukor- és sótartalmú termékeket, így elsősorban csokikat, csipszeket és üdítők egy részét sem lehetne forgalmazni az iskolákban. Bár az idézett 20/2012 es EMMI rendelet tavaly szeptembertől vezette be a szigorításokat, ennek betartása, illetve ellenőrzése érdekében nem sok történt. Ebben vélhetően része van annak is, hogy értesüléseink szerint komoly büntetésekre eddig nem volt példa.

A Coca Cola magyarországi lépése nem tekinthető egyedinek, hiszen az elmúlt napokban elterjedt hírek szerint az önkéntes korlátozásnak több más italgyártó is eleget tesz, annál is inkább, mert a büfé üzemeltetőknek lehetőségük van arra, hogy az egészségtelennek minősített termékeket nagykereskedőknél szerezzék be - és lényegében zavartalanul tovább árusítsák.

Egyelőre bizonytalan, hogy az üdítőgyártó lépését követik-e az édességgyártó cégek. Ez utóbbiak választékában is vannak ugyanis olyan alacsony kakaó- és magas cukortartalmú termékek, amelyek szintén a csipszadó hatálya alá tartoznak, vagyis egészségtelennek minősülnek. A Napi.hu az üdítőital gyártó és édességekkel foglalkozó szakmai szövetségeket (Magyarországi Üdítőital- Gyümölcslé, és Ásványvízgyártók Szövetsége és a Magyar Édességgyártók Szövetsége) is megkereste, de további részleteket egyelőre nem tudott meg.